Vastgoedpartijen fel tegen uitbreiding winkeloppervlak

Vastgoedeigenaren Corio, IEF Capital en Royalton Hill tikken gemeente Tilburg op de vingers over een voorgenomen herontwikkeling van een stadskantoor tot winkelruimte. Als de raad maandag met de plannen instemt is er daarnaast sprake van ontoelaatbare staatssteun, stellen de partijen in een brief waarover Het Financieele Dagblad bericht.

Corio, IEF Capital en Royalton Hill protesteren tegen de plannen omdat ze volgens hen zorgen voor een uitbreiding van het winkelvloeroppervlak met vijftienduizend vierkante meter, terwijl er in de binnenstad van Tilburg al sprake is van forse leegstand. Onderzoeksbureau Locatus raamt de leegstand in het centrum op bijna acht procent. In de brief wordt bovendien verwezen naar een partij als V&D, dat naar verwachting achtduizend vierkante meter gaat afstoten. 'Als V&D niet zelfs geheel omvalt,' aldus de ontwikkelaars.

In de voorgenomen overeenkomst geeft de gemeente koper VolkerWessels de garantie de grond voor maximaal 6,7 miljoen euro terug te kopen als de benodigde omgevingsvergunning niet rond komt. Ook krijgt het bouwbedrijf dan het eerste recht om een alternatief plan te ontwikkelen en de grond voor een lagere prijs terug te kopen. 'Het college is bereid afspraken te maken die een private investeerder onder normale marktomstandigheden nooit zal maken en waardoor één marktpartij wordt bevoordeeld', stellen de briefschrijvers.

VolkerWessels en de gemeente reageerden reeds op de brief. De bouwer zegt conform de wet te werken. De gemeente spreekt over frictieleegstand en vindt dat de cijfers in de brief zwaar vertekend en voorbarig zijn. Volgens een woordvoerder heeft het Bureau Stedelijke Planning dit jaar nog onderzoek gedaan waaruit blijkt dat ruimte is voor het toevoegen van tienduizend vierkante winkelmeters. Recent onderzoek van DTNP adviseert dringend dat er geen extra meters worden toegevoegd.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!