Banken komen met plan voor realtime betaalverkeer

Binnen vier jaar moeten betalingen binnen vijf seconden bijgeboekt worden op rekeningen. Hiervoor is donderdag tijdens het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) tussen Nederlandse banken een plan gepresenteerd.

Transacties kunnen straks 24 uur per dag onmiddellijk worden verwerkt, ook in het weekend en op feestdagen. Het plan past volgens de banken volledig bij de digitalisering van de maatschappij, veranderende klantverwachtingen en groeiende behoefte om alles overal en meteen te kunnen betalen.

Banken en andere betrokkenen zullen de komende tijd nauw samenwerken om een compleet nieuwe betalingsinfrastructuur te realiseren, die past in de Europese context van Single Euro Payments Area (SEPA). Het project wordt uitgevoerd onder regie van Betaalvereniging Nederland. Die zal samen met de banken in de tweede helft van dit jaar samen met gebruikers, waaronder vertegenwoordigers van het MOB, de visie en praktische kant verder afstemmen en uitwerken.

Vanuit de politiek is al enige tijd druk gezet op versnelling. Volgens PvdA-kamerlid Henk Nijboer zijn de huidige circa tweehonderd betaaldagen per jaar niet meer van deze tijd. Detailhandel Nederland luidde eerder de noodklok omdat retailers jaarlijks miljoenen euro's mislopen door de trage boekingen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!