​Vier keer inspiratie uit de kidsretail

Het ontwikkelen van een relevant retailmodel dat de consument van nu bedient én klaar is voor de klant van morgen, is misschien wel de grootste uitdaging waar retailers voor staan. Wat gaat die laatste groep verwachten van de locaties waar ze hun aankopen doen? Ter inspiratie vier kidsretailers uit verschillende branches die deze klant van morgen bedienen. Hun winkels hebben in elk geval één ding gemeen: een hoge wow-factor.

Suppakids, Stuttgart
De boetiek van Suppakids in Stuttgart richt zich op de kidsdoelgroep in de breedste zin van het woord. De retailer verkoopt schoeisel voor zowel baby's als pre-teenagers. Het ontwerp komt van de tekentafel van het Zwitserse architectenbureau ROK. Kinderen moeten zich vrij voelen om te spelen in de winkel en daarom zijn golven een terugkerend thema in het storedesign.

Suppakids wilde tegelijkertijd de focus van klanten op zijn assortiment houden. Om te zorgen dat hun aandacht naar de schoenen gaat, staan die op witte en verlichte displays. De andere store-elementen zijn gemaakt van hout en andere natuurlijke materialen om een warme sfeer te creëren. De 96 houten panelen zijn aan de achterkant voorzien van haken zodat ze gemakkelijk anders te rangschikken zijn.

Trelise Cooper's store for kids
Trelise Cooper runt sinds 1985 één van Nieuw-Zeelandse grootste fashionconcerns. Bij het design van haar gelijknamige flagshipstores werkt ze naar eigen zeggen vanuit de filosofie dat fashion het theater van dromen is. Diezelfde gedachte is verwerkt in de Trelise Cooper's store for kids.

De winkel werd onderscheiden met de New Zealand's Retail Interior Design Award. 'Voor zowel jong als oud als is de winkel een verrassend wonderland vol unieke ideeën. Creativiteit en verbeelding zorgen voor een blijvende indruk. Een winkel die boven het maaiveld uitsteekt als we het hebben over beleving', aldus de jury.

Little Shoes, Barcelona
In zijn boetiek in Barcelona maakt Little Shoes handig gebruik van iets dat alle kinderen kennen: een rekenschrift. Zowel de vloer als de wanden het platfond is voorzien van een roostermotief.

Omdat de roosters vijf bij vijf, tien bij tien of twintig bij twintig centimeter meten, lukt het om ze consequent in de hele winkel toe te passen. Ze zijn daarnaast handig om te bepalen waar de schoenen moeten staan. Gecombineerd met de pasteltinten, displays op verschillende hoogten en rechthoekige schappen aan de wanden heeft de boetiek een overzichtelijke en toch speelse uitstraling.

JouJou, Salt Lake City
Als er één segment geraakt is door veranderd consumentengedrag, is het de speelgoedbranche wel. Tussen 2003 en eind 2014 hebben 450 van de 750 zelfstandige speelgoedwinkels hun deuren gesloten, berekende marktonderzoeker Locatus. Speelgoedwinkels zijn volgens critici te weinig onderscheidend ten opzichte van de bol.coms, Kruidvats en Actions van deze wereld. De vestiging van JouJou in Salt Lake City rekent af met die kritiek.


Laat je verbeelding de vrije loop, is het idee achter deze speelgoedwinkel. De kleurrijke vestiging opende in 2013 zijn deuren na een design- en verbouwproces dat bijna een jaar duurde. Het resultaat is een winkel met verrassende toepassingen, zoals een robot, een vuurspuwende draak en een orgel waarvan de pijpen gevuld zijn met snoep.

“We wilden meer creëren dan gewoon een speelgoedwinkel", zegt executive creative director Brent Watts van Struck dat betrokken was bij het ontwerpproces. “We wilden een fantasierijke haven maken die de nieuwsgierigheid van mensen van alle generaties prikkelt. Een plek die ze kunnen ontdekken en waar ze zich verbazen, en uiteindelijk blij verlaten."

Om dat te bereiken werd bij elk element overwogen hoe het in het totaalplaatje zou passen. Een groot deel van de winkelonderdelen is met de hand gemaakt, zoals deze video laat zien. Betrokkenen geven hier een mooi inkijkje in de wijze waarop de winkel tot stand kwam.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in