Geen groen licht voor overname Mediq

De geplande overname van de apotheken en groothandelsactiviteiten van Mediq moet nader onderzocht worden. Brocacef krijgt na de deal mogelijk een te sterke positie op de zowel detailhandels- als groothandelsniveau. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag laten weten.

Uit het eerste onderzoek van ACM blijkt dat Brocacef met zijn apotheken in een groot aantal gemeenten zo’n sterke positie kan krijgen, dat de concurrentie wordt beperkt. In deze gebieden leidt de overname mogelijk tot minder keuze voor de consument omdat die volgens toezichthouder nauwelijks bereid is om verder te reizen naar een alternatieve apotheek. Daardoor zou Brocacef weer minder prikkels krijgen om de kwaliteit van zijn dienstverlening hoog te houden.

De geplande overname van Mediq werd eind vorig jaar al bekendgemaakt. Door de naam op de gevels van Mediq Apotheken te veranderingen in BENU, zou er een keten van vijfhonderd apotheken ontstaan. Schaalvergroting is volgens managing director Peter de Jong het antwoord op de krimpende markt. “Het betekent een kans op meer efficiëntie, met een fijnmazig netwerk van apotheken in het hele land.”

ACM wil echter nader onderzoek doen naar de gevolgen van de overname voor consumenten en voor de onderhandelingspositie van zorgverzekeraars. Die laatste groep zou namelijk niet meer om de apotheekketen van Brocacef heen kunnen bij het afsluiten van contracten voor de inkoop van apotheekzorg, wat er toe kan leiden dat zorgverzekeraars en daardoor ook de consument meer moeten gaan betalen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!