'Zelfstandige winkeliers profiteren niet van opleving'

Ondanks de recente opleving in de winkelstraat hebben kleine zelfstandige winkeliers het nog steeds moeilijk. Omdat ze geen onderdeel van een keten zijn kunnen ze namelijk niet concurreren op prijs of een huurkorting bedingen. Dat schrijft de NOS.

Het straatbeeld wordt volgens de NOS gedomineerd door flinke kortingen van retailers als Etos, Kruidvat en DA. Zelfstandige winkeliers kunnen echter geen veertig tot vijftig procent korting geven. Daarnaast krijgen ze niet die huurkorting die de ‘de grote jongens’ wel op grote schaal bedingen. Zo werd de afgelopen maanden duidelijk dat onder meer V&D, HEMA, reisconcern D-RT Groep en de winkels van Macintosh Retail Group een lagere huur hebben bewerkstelligd.

Het Parool meldde onlangs al dat de meeste zelfstandige winkeliers niet meer kunnen leven van de opbrengsten van hun zaak. Steeds meer retailers dreigen daardoor onder de armoedegrens te belanden.

De laatste drie jaar is de situatie voor winkeliers ernstig verslechterd, stelde hoogleraar e-marketing Cor Molenaar eind juni. “Als ik accountants mag geloven, lijdt tussen de zestig en zeventig procent verlies.”

Jeannet van Os is één van de ondernemers die de omzet de laatste jaren fors naar beneden heeft zien gaan. In haar hobbywinkel komen consumenten volgens haar wel kijken en mag ze alles uitleggen. “Vervolgens bestellen ze het gewoon online, omdat het dan een paar euro goedkoper is.”

Zelf een webwinkel openen is voor haar geen optie, omdat ze alleen is. Zo moeten de pakjes voor zes uur bij het postkantoor bezorgd worden, wat betekent dat de winkel eerder dicht moet. “Dat kost me ook weer omzet.”

Kleine winkeliers hebben verder moeite met de toenemende populariteit van de koopzondag. Ze voelen zich vaak gedwongen om hun winkel te openen, zegt V&D-bedrijfsleider Johan van Doorn tegen NRC Handelsblad. "Bij V&D kunnen we een blik opentrekken met hulpkrachten die graag willen werken, maar de kleine winkelier moet er zelf gaan staan. Al was het maar omdat hij zijn personeel anders ook nog zondagtoeslag moet betalen."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!