Videobewaking: ook voor de uitverkoop

Door Johan Åkesson
Director business development retail bij Axis Communications

De saleperiode kan een hele beproeving zijn voor winkels. Het aantal bezoekers neemt sterk toe, winkels zijn overvol, artikelen worden van de schappen getrokken en voor de kassa's staan rijen ongeduldige klanten. Het is voor velen een grote uitdaging om een winkel in deze periode te bewaken.

Niet alleen het winkelpersoneel ondervindt de gevolgen van deze drukke periode. Ook klanten hebben zo hun problemen, zoals ellenlange rijen aan de kassa's. Winkeleigenaren zijn zich bewust van deze uitdagingen, maar dat wil niet zeggen dat er zomaar een oplossing wordt gevonden. Er zijn echter technologieën die hen hierbij kunnen helpen.

De druk van de ketel halen
IP-bewakingscamera's doen niet alleen dienst als middel om klanten die de winkel in- en uitgaan in de gaten te houden, maar bieden allerlei intelligente toepassingen die kunnen worden gebruikt om het management op dergelijke momenten te ontlasten.

Voor bijvoorbeeld een efficiënte afhandeling bij de kassa's kan netwerkvideo worden geïntegreerd in oplossingen voor wachtrijbeheer die gegevens verstrekken over de lengte van de wachtrij, de wachttijd en de afhandelingstijd aan de kassa. Met deze gegevens kunnen winkelmanagers op piektijden een analyse maken van het optimale aantal kassarijen en de personeelsbezetting afstemmen. Hierdoor verbetert de winstgevendheid en blijft een hoge klanttevredenheid gewaarborgd. Door deze manier van werken is de winkelmanager als eerste op de hoogte van eventuele problemen en kan hij hiernaar handelen om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt.

Heat mapping
Piektijden, bijvoorbeeld tijdens de uitverkoop, kunnen ook leiden tot slecht gevulde schappen. Het personeel is vaak elders in de winkel druk bezig, waardoor schappen niet goed worden aangevuld. Toepassingen zoals heat mapping kunnen daarbij helpen. Bij heat mapping wordt de verplaatsing van bezoekers in de winkel met netwerkcamera's gevolgd en aan personeel getoond door middel van een geïllustreerde afbeelding waarin de plaatsen waar de meeste klanten langskomen zijn gemarkeerd. Informatie afkomstig van een heat map kan vervolgens worden gebruikt om te bepalen hoeveel personeelsleden in bepaalde delen van de winkel moeten worden ingezet. Heat mapping kan ook worden gebruikt om een slechte doorstroming te voorkomen en zo de verkoop te optimaliseren.

Bedrijfsprocessen verbeteren voor een goed verloop
Een andere handige toepassing van heat mapping is bijhouden waar klanten het vaakst blijven staan in de winkel. Door gebruik te maken van afbeeldingen met ‘hot zones’, (dat zijn plaatsen waar klanten langere tijd stil blijven staan) kunnen managers nauwkeuriger de effectiviteit van aanbiedingen en uitstallingen op het verkooppunt (POS) beoordelen. De verkregen informatie kan eveneens worden gebruikt bij het bepalen van de plaatsing van bepaalde merken en productlijnen en -categorieën in de winkel.

Winkeldiefstal
In geval van risicovolle producten en gebieden maken heat mapping en hot zones zelfs proactief handelen mogelijk wanneer verdacht gedrag of rondhangen wordt waargenomen. Aangezien het tijdens piektijden zeer lastig is een winkel te beveiligen en diefstal te voorkomen, kunnen elektronische artikelbeveiliging (EAS), of beveiligingstags, worden geïntegreerd. Wanneer EAS-tags of -labels op onbetaalde (kostbare) artikelen een alarm doen afgaan bij het verlaten van de winkel, is niet alleen dat specifieke moment van verlaten van de winkel door de netwerkvideosystemen vastgelegd, maar ook de verplaatsing van de artikelen door de winkel. Het doel van deze technologie is echter het daadwerkelijk aanhouden van verdachten voordat ze de deur bereiken.

Focus op echt belangrijke zaken
De winter- en zomeruitverkoop en de kerstperiode zijn een ideale gelegenheid voor winkeliers om de omzet te verhogen en de voorraad te vervangen. Dit dient echter zorgvuldig te worden gestuurd voor een maximale winstgevendheid. Door gebruik te maken van bestaande technologieën en infrastructuren en nieuwe technologieën toe te passen, kunnen winkeliers in hoge mate garanderen dat de jaarlijkse targets worden gehaald, klanten tevreden zijn en managers zich kunnen toeleggen op echt belangrijke zaken: het beheren van de winkel.