Grootste supers schaffen plofkip af

Albert Heijn, Jumbo en Lidl halen begin 2016 de plofkip uit de schappen. Volgens actiegroep Wakker Dier is hiermee in één klap de helft van de Nederlandse kipconsumptie plofkipvrij.

Albert Heijn en Lidl hebben toegezegd vanaf 1 januari al hun plofkip te hebben vervangen. Jumbo wil vanaf de tweede week van januari helemaal overgestapt zijn. De nieuwe ‘standaardkip’ van de drie supermarkten zit qua dierenwelzijn tussen een plofkip en een kip met één Beter Leven-ster in, aldus Wakker Dier. De nieuwe kippen groeien minder snel en hebben meer leefruimte.

Ook supermarktketens MCD en Boon’s Markt hebben toegezegd hun plofkip vanaf begin volgend jaar te vervangen. Iedere supermarkt stapt over op een eigen type kip met eigen welzijnseisen, waarvan Jumbo volgens Wakker Dier de hoogste stelt. De overstap geldt voorlopig alleen voor verse kip, nog niet voor vleeswaren of andere producten waarin kip verwerkt is.

Jumbo kondigde in oktober vorig jaar als eerste aan de plofkip stapsgewijs in de ban te doen. Wakker Dier voert sinds 2012 campagnes tegen de verkoop van plofkip in supermarkten.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends