Retailers verdringen elkaar voor pand in de PC

Retailers zijn soms bereid één a twee keer de jaarwinst van een winkel in de P.C. Hooftstraat te betalen, om het winkelpand over te nemen. Dat zegt ceo Taco de Groot van Vastned tegen Het Financieele Dagblad.

De Amsterdamse winkelstraat heeft geen last van de landelijke trend van stijgende leegstand. De winkelhuren in de P.C. Hooftstraat stegen afgelopen jaar dan ook met tien procent, tot 2200 euro per vierkante meter per jaar. In de rest van het land daalden de winkelhuren gemiddeld met 2,1 procent.

Pandeigenaren in de P.C. Hooftstraat proberen zittende huurders soms weg te krijgen, omdat er altijd wel een internationaal merk klaarstaat dat een veel hogere huur wil betalen. Zo wist Vastned de huur van het pand van Hugo Boss met veertig procent omhoog te krijgen, na het vertrek van de fashionretailer.

Ook de eigenaar van het pand van Oger wil zijn huurder eruit hebben. Vastgoedeigenaar Overvast wil daar een megamodezaak vestigen en spande een kort geding aan tegen Oger. De pakkenspecialist, die al 25 jaar in de straat zit, is niet van plan te vertrekken. "Een winkelier die om de hoek is gaan zitten betaalt de helft minder huur, maar is ook de helft van zijn omzet kwijt", zegt mede-eigenaar Sander Lusink.

Twintig jaar geleden was de P.C. Hooftstraat nog een gewone winkelstraat met een slager, een groenteboer en een kledingwinkel, aldus Lusink. Maar al snel maakten de zelfstandige ondernemers plaats voor luxeketens. "Met al die ondernemers bij elkaar hadden we veel meer slagkracht dan nu met al die winkelmanagers", zegt Lusink. Hij noemt zijn eigen winkel, een souvenirswinkeltje en Azurro als de laatste overgebleven 'echte ondernemers.'

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends