Wereldhave ziet winst verviervoudigen

Vastgoedfonds Wereldhave heeft zijn winst in 2015 flink zien toenemen, maar raakte wel achttien winkels kwijt door de reeks faillissementen. Dat blijkt uit de jaarcijfers die het bedrijf donderdag bekendmaakte.

De nettowinst van Wereldhave groeide met bijna een factor vier, van 27 miljoen euro in 2014 naar 104 miljoen vorig jaar. Ook de nettohuuropbrengst ging omhoog, van 148 miljoen naar bijna 254 miljoen euro. De bezettingsgraad van de winkelcentra bleef vrijwel gelijk: net onder de 94 procent.

De winststijging komt voor een belangrijk deel door het aankopen van nieuwe winkelcentra. Zo kocht Wereldhave zes grote winkelcentra in Frankrijk aan. Ook voegde het vastgoedfonds in augustus negen winkelcentra in Nederland aan zijn portfolio toe. Het volle effect daarvan zal pas dit jaar zichtbaar worden, zegt ceo Dirk Anbeek tegenover Het Financieele Dagblad.

Toch kijkt Wereldhave terug op een bittere afsluiting van het jaar, door de ‘tsunami aan faillissementen’, aldus Anbeek. “Het is te managen, maar het kost een hoop extra werk.” De omgevallen retailers V&D en Macintosh waren samen goed voor achttien winkels in centra van Wereldhave. Voor drie daarvan heeft het vastgoedfonds nog geen zicht op een nieuwe huurder.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends