Consumentenvertrouwen na jaar weer negatief

Het consumentenvertrouwen is in februari met vijf punten gedaald en komt nu uit op -1. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het CBS.

Het is de vierde maand op rij dat het consumentenvertrouwen is gedaald en voor het eerst in bijna een jaar tijd dat het een negatieve waarde heeft. De daling komt volgens het CBS vooral doordat consumenten negatiever oordelen over het economisiche klimaat in de komende twaalf maanden. Ook het oordeel over de afgelopen twaalf maanden is licht gedaald.

Daarnaast is ook de koopbereidheid in februari afgenomen. Vorige maand bleef die nog vrijwel gelijk. De daling van deze deelindicator, van 0 naar -5, verklaart het CBS deels door het negatievere oordeel over het economisch klimaat. Ook zouden consumenten de tijd minder gunstig vinden voor grote aankopen.

Consumenten hebben in december 0,6 procent meer uitgegeven dan een jaar eerder, meldt het CBS verder. Daarmee is de stijging van consumptie in de laatste maand van 2015 de laagste van het jaar. De besteding aan duurzame goederen lag ruim vier procent hoger dan een jaar eerder, maar vooral het aanzienlijk lagere gasverbruik drukte de groei.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!