Een landelijk team gaat in kaart brengen hoe en waar vierkante meters uit de markt genomen kunnen worden. Ook worden uitbreidingsplannen kritisch tegen het licht gehouden. Dat laat minister Henk Kamp van Economische Zaken donderdag weten.

De aanvullende maatregelen maken onderdeel uit van de Retailagenda, die wordt geïntensiveerd. Aanleiding zijn de recente faillissementen voor grote winkelketens, waardoor de markt voor winkelpanden extra onder druk staat. Het landelijke team gaat de winkelleegstand het komende jaar in samenwerking met gemeenten aanpakken.

Kamp stelt dat het totale vloeroppervlakte de afgelopen jaren met elf procent toegenomen, terwijl de omzet van retailers per saldo afnam. Hij spreekt in een brief aan de Tweede Kamer van een overcapaciteit van zo’n twintig procent. Het overschot moet volgens Kamp uit de markt gehaald worden, bijvoorbeeld door winkels te transformeren naar woningen.

Leegstand moet verder voorkomen worden door het sluiten van nieuwe Retaildeals. Daarbij gaan gemeenten of regio’s samen met lokale winkeliers aan de slag om aantrekkelijke winkelgebieden te realiseren. In november werden al 31 Retaildeals gesloten en daar komen er donderdag 53 bij. “We gaan door met het sluiten van Retaildeals met gemeenten, en vanaf nu ook met provincies, omdat maatwerk in de regio belangrijk blijft bij het aantrekkelijk en eigentijds houden van onze winkelgebieden en stadscentra”, aldus Kamp.