Boeren niet blij met bijenplan supermarkten

Boeren niet blij met bijenplan supermarkten

Land-en tuinbouwers zijn niet te spreken over de afspraken die milieuorganisaties met Albert Heijn en Jumbo hebben gemaakt om bijensterfte te bestrijden. Ze voelen zich gepasseerd omdat ze niet bij het akkoord betrokken zijn, zegt voorzitter Albert Jan Maat van de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland tegen de NOS.

Albert Heijn heeft verschillende afspraken gemaakt om milieuschadelijke bestrijdingsmiddelen te verminderen met Natuur & Milieu, terwijl Jumbo een overeenkomst heeft getekend met Greenpeace. "We willen op alle terreinen afspraken maken, maar dan willen we ook aan tafel zitten", zegt Maat.

Groenten en fruit van Nederlandse bodem horen bij de schoonste ter wereld, stelt Maat. Hij vreest dat de afspraken van Albert Heijn en Jumbo alleen voor Nederlandse telers gelden, waardoor producten uit het buitenland aantrekkelijker worden. "Je zegt tegen het beste jongetje van de klas dat je die niet meer nodig hebt." Greenpeace ontkent dat boeren niet zijn gehoord.

Alle Nederlandse telers voor Albert Heijn mogen in 2019 de 28 bestrijdingsmiddelen die het schadelijkst zijn voor dier en milieu niet meer gebruiken, is het streven. Zowel de Zaanse keten als Jumbo willen bovendien voldoen aan de Milieukeur-eis, die staat voor productie waarbij weinig gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends