​FNV in actie tegen ‘uitbuiting’ IKEA-chauffeurs

​FNV in actie tegen ‘uitbuiting’ IKEA-chauffeurs

Vakbond FNV voert maandag bij de IKEA-vestiging in Barendrecht actie tegen de vermeende transportmisstanden bij de meubelketen. Overleg daarover met de retailer heeft nog geen fundamentele resultaten opgeleverd, stelt de vakbond.

Chauffeurs uit Oost-Europa leven volgens FNV maanden in hun cabines, soms voor een loon van honderd euro per maand. Ook zou fraude gepleegd worden met rij- en rusttijden en worden illegale ritten gedaan. FNV-bestuurder Edwin Atema spreekt van ‘sociaal-economische criminaliteit’. “Wat we bij de IKEA-transporten zien, heeft niks meer te maken met de vrije markt of onduidelijke regels.”

Bij de winkel in Barendrecht wordt om half twaalf ‘the real IKEA-vrachtwagen’ onthuld. Medewerkers van de meubelketen, vrachtwagenchauffeurs en FNV vragen aansluitend de steun van het winkelend publiek. De komende tijd wordt op meerdere plekken in Europa aandacht gevraagd voor de problemen. Ook wordt aangifte gedaan tegen de transporteurs.

De vakbonden voerden in 2014 al actie tegen IKEA, omdat zijn Nederlandse winkels liet bevoorraden door chauffeurs die te weinig salaris zouden hebben gekregen. Sinds dit jaar kunnen winkelketens aansprakelijk gesteld worden als zij samenwerken met vervoerders die chauffeurs te weinig betalen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!