​‘Sobere arbeidsomstandigheden passen bij Primark’

De klachten van het Primark-personeel komt doordat het bij het concern enkel om kosten draait. “De factor ‘mens’ is volledig ondergeschikt”, zegt managementdeskundige Grethe van Geffen tegenover het Eindhovens Dagblad.

Van Geffen is niet verbaasd over de misstanden bij Primark in Nederland, die deze week uit een FNV-enquête naar voren kwamen. Sobere arbeidsomstandigheden passen bij de kledingketen, stelt de auteur van het boek ‘Voorbij het Verschil’ over arbeidsculturen. Dat er nu openlijk kritiek is, komt volgens haar mede door de botsing tussen Primarks bedrijfscultuur en de Nederlandse mentaliteit. “Op iedere opmerking hebben we een weerwoord, dat zijn ze in het buitenland niet gewend.”

Primark-medewerkers klaagden in de enquête onder meer over de ‘respectloze managementstijl’. Die afstand tussen managers en personeel is volgens Van Geffen te verklaren doordat er veel Ierse managers op de winkelvloer staan. “Ze spreken de taal niet en zijn gewend aan personeel dat veel volgzamer is.”

Primark moet zich aanpassen aan de Nederlandse bedrijfscultuur, stelt Van Geffen. “Als HEMA winkels in Frankrijk opent, moeten ze dat ook.”

RetailTrends