​Voedingsdeskundigen willen stop op 'fastfoodinvasie'

​Voedingsdeskundigen willen stop op 'fastfoodinvasie'

Lokale overheden moeten het voortouw nemen in het stimuleren van gezonde en duurzame voeding. “Zitten we echt te wachten op nog een fastfoodketen?”, vragen dertien voedingswetenschappers zich af in een opiniestuk in NRC.

Vrijwel alle grote fastfoodketens zijn volgens de deskundigen al vertegenwoordigd in Nederland. Onlangs voegden Dunkin’ Donuts en Taco Bell zich toe aan de lijst met onder meer McDonald’s, Burger King en Kentucky Fried Chicken. De toetreders hebben flinke expansieplannen in ons land, waardoor er steeds meer ongezond aanbod bijkomt, schrijven de wetenschappers. “Vooral in de binnensteden is de concentratie van fastfoodzaken hoog.”

De auteurs uiten ook hun zorgen over de komst van fastfoodketens naar ‘kwetsbare’ plekken. Zo heeft Dunkin’ Donuts plannen om te verkopen in ziekenhuizen en op scholen. “Dit zijn juist plekken waar een gezond aanbod essentieel is.”

De ‘fastfoodinvasie’ staat volgens de deskundigen van onder meer het Voedingscentrum en Wageningen Universiteit in schril contrast met de ambitie van Nederland om over vijf tot tien jaar wereldwijd koploper te zijn in gezonde en duurzame voeding. Gemeenten kunnen het straatbeeld volgens de deskundigen gezond maken door het vergunningenbeleid voor eetgelegenheden aan te scherpen. “Op deze manier ontstaat er een betere balans in het aanbod en wordt de gezonde keuze inderdaad de makkelijke keuze.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!