Blokker Holding kleurt donkerrood: 180 miljoen euro verlies

Blokker Holding kleurt donkerrood: 180 miljoen euro verlies

Blokker Holding heeft zijn verlies vorig jaar flink zien oplopen. Het moederbedrijf van onder meer Blokker, Xenos en Intertoys staat onder de streep 180 miljoen euro in het rood, tegenover 52 miljoen euro een jaar eerder. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde jaarcijfers.

Meer dan de helft van het nettoverlies is toe te schrijven aan herstructureringskosten, stelt ceo Casper Meijer. Reorganisaties bij Blokker, Xenos, Cook & Co en Intertoys zorgden voor eenmalige lasten van ruim honderd miljoen euro. De rode cijfers zijn volgens de topman dan ook ‘voor een belangrijk deel voorzien’.

Blokker Holding is qua omzet voor het eerst in jaren onder de twee miljard euro uitgekomen. De omzet liep in de twaalf maanden tot en met januari terug van 2,08 naar 1,97 miljard euro. Een groot deel van de daling is toe te schrijven aan winkelsluitingen, terwijl de omzet ook negatief werd beïnvloed door tegenvallende prestaties in de huishoudwinkels.

De omzet in de sector huishoud viel met ruim tien procent terug tot 956 miljoen euro. De groei van de Nieuwste Blokker-winkels verloopt echter volgens plan, zegt Meijer. Blokker Holding maakte vorige maand bekend zich alleen nog op Blokker te focussen en de andere winkelketens te verkopen. De verbeteringsplannen voor ketens als Xenos en Intertoys worden ‘gewoon’ uitgevoerd. “Wij hebben voldoende financiële middelen en steun van de aandeelhouders om deze plannen, alsmede de eerder aangekondigde strategie voor het concern als geheel goed uit te voeren.”

Blokker Holding zag de speelgoedomzet vorig jaar met 1,1 procent krimpen tot 658 miljoen euro. Leen Bakker, dat al is verkocht aan Gilde Equity Management, zag zijn omzet met 2,7 procent stijgen tot 334 miljoen euro. De online omzet nam dertig procent toe tot 173 miljoen euro.

De operationale ebitda van Blokker Holding was vorig jaar 49 miljoen euro negatief, tegenover zeven miljoen positief in 2015. Het concern spreekt desondanks over een sterke financiële basis, waarbij wordt gewezen op de solvabiliteit (47,5 procent) en het ontbreken van netto schulden. Ook kan Blokker Holding tot 2021 rekenen op een kredietlijn van 485 miljoen euro. 

Reacties 1


Reinder Koornstra 6 jul, 15:40

Is het werkelijk dat de omzet van de 'nieuwe' Blokkerformule verloopt volgens plan? Dan zou ik dat plan wel eens willen zien: "Hogere Kosten, Lagere omzet en Lagere Marge" ?

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!