'Bol.com verliest kort geding om superdividend CB'

'Bol.com verliest kort geding om superdividend CB'

Bol.com heeft tevergeefs via de rechtbank geprobeerd om tot een andere verdeling van het superdividend van distributeur CB te komen. De Nederlandse etailer zou goed voor een kwart van de Nederlandse boekenomzet, maar niet in die mate worden beloond met dividend. Dat schrijft Het Financieele Dagblad.

Bol.com daagde begin deze maand het bestuur van de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) voor de rechter. De brancheorganisatie is grootaandeelhouder van CB, dat de afgelopen jaren voor miljoenen aan dividend uitbetaalde. Vorig jaar ging vijf miljoen euro naar de leden van de KBb. Om hoeveel geld het dit jaar gaat, is niet bekend.

Uitgevers verdelen het superdividend naar rato van de klantenfacturen, maar de boekhandelaren hanteren een andere verdeelsleutel. Behalve de individuele bijdrage aan het CB telt de collectieve betrokkenheid via het lidmaatschap voor 75 procent mee. Daardoor zouden vooral de kleinere boekhandels profiteren.

Bol.com probeerde met een kort geding te voorkomen dat er op de jaarvergadering van de KBb gestemd zou worden over de winstuitkering. De etailer stelt dat er meer tijd nodig was om tot een verdeelsleutel te komen die voor alle partijen bevredigend is. “We werden hierover te laat geïnformeerd”, aldus directeur Daniel Ropers, die ontkent dat er sprake is van onenigheid.

Bol.com ving echter bot bij de rechter, waardoor het superdividend een agendapunt bleef voor de jaarvergadering. De KBb-leden stemden op 12 juni in met het voorstel voor de winstuitkering.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!