Dat Starbucks zijn vestigingen overal anders inricht, afgestemd op de locatie, is geen nieuws. Maar in zijn nieuwe vestiging in Kyoto voert het dat wel erg ver door. In de vroegere keizerlijke hoofdstad van Japan heeft de koffieketen zijn eerste traditionele Japanse theehuis geopend.
De winkel is gevestigd in een honderd jaar oud dorpshuis in een van de oudste buurten van Kyoto. Hoewel het gebouw de nodige renovaties heeft ondergaan, zijn zoveel mogelijk traditionele elementen behouden. Dat begint al met de 'noren', het gordijn dat de ingang markeert. Op de begane grond sieren lokaal gemaakte kimono's de muren, terwijl de ramen uitzicht bieden op een pittoreske binnenplaats met stenen sculpturen en een waterbassin. Ook de bar bevindt zich op de begane grond.
Boven zijn er drie ruimten waar klanten hun schoenen kunnen uitdoen en plaatsnemen op een van de kussens op de tatami-matten, met bijpassende lage tafeltjes. Voor wie liever niet op de grond wil zitten, is er ook een lange houten bank. Omdat klanten toch niet helemaal moeten vergeten dat ze bij een Starbucks-vestiging zitten, verkoopt de retailer er wel zijn reguliere merchandise.
Starbucks voelt zich ervoor verantwoordelijk de traditionele uitstraling van het pand te behouden, omdat het gelegen is in een gebied van grote culturele waarde. Zo ligt de vestiging aan de historische Ninenzaka-street, die direct naar de Kiyomiza-dera leidt, een van de populairste tempels van de stad. "We willen dat klanten zich in Kyoto in een traditioneel houten machiya-dorpshuis voelen", aldus ceo Takafumi Minaguchi van Starbucks Japan.
Reacties 0