Colruyt opent winkel zonder verwarmingsketel

Colruyt opent winkel zonder verwarmingsketel

Colruyt Groep opent deze week zijn eerste Okay-winkel die geen aardgas of stookolie gebruikt. Daarmee stoot de vestiging naar eigen zeggen 99 procent minder CO2 uit dan een traditionele winkel met verwarmingsketel.

In de Okay-winkel in Stavelot wordt restwarmte van de koelinstallatie gebruikt om de winkel te verwarmen. Later wordt dezelfde verwarmingsmethode toegepast in een nog te openen winkel in Viroinval. Beide gebouwen zijn extra geïsoleerd, waardoor het volledig verwarmen van de winkels met restwarmte mogelijk is. De koelinstallatie waaraan die onttrokken wordt, is uitgerust met een propaankoeling, een milieuvriendelijker alternatief voor chemische koelgassen.

Het hergebruik van restwarmte wordt een jaar lang getest, om zeker te weten dat het systeem ook in de winter volstaat. Bij succes wil Colruyt Group het in meer filialen toepassen. Mocht het komende winter toch nodig zijn bij te verwarmen, dan gebeurt dat volgens het supermarktconcern met duurzame elektriciteit.

Colruyt Group liet eerder al weten tegen 2029 alleen nog ‘lage-energiewinkels’ te willen hebben. Al in 2020 wil het een CO2-reductie van twintig procent bereikt hebben ten opzichte van 2008.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!