'Bricorama wil macht overnemen bij Intergamma'

'Bricorama wil macht overnemen bij Intergamma'

De ruzie tussen Intergamma en aandeelhouder Bricorama zorgt voor verziekte verhoudingen bij franchisenemers van Gamma en Karwei. De meerderheid schaart zich achter de plannen van het moederbedrijf, schrijft Het Financieele Dagblad. Ongeveer een vijfde van de ondernemers ziet echter niets in ‘Project Guinness’, waarbij de directie van Intergamma de Ierse grootaandeelhouder CRH wil uitkopen.

De aandelen van CRH, dat een belang van 46 procent heeft en 221 winkels uitbaat, zouden samen met de eigen aandelen in een onafhankelijke stichting worden ondergebracht. De aankoop wordt betaald via een combinatie van eigen middelen, een vendor loan van CRH en een banklening. Binnen vijf tot zeven jaar wil het concern achter Gamma en Karwei de leningen terugbetalen, onder meer via een korting op de winstuitkering van de andere aandeelhouders. 

Bricorama gaat daar niet mee akkoord, omdat de aandeelhouders geen extra stemrecht krijgen in ruil voor hun investering. Ook een tweede voorstel waarbij het belang van de stichting minder groot wordt, ziet het Franse doe-het-zelfconcern niet zitten. Bricorama bezit zelf 3,4 procent van de aandelen en exploiteert 75 vestigingen van Gamma.

De twee partijen troffen elkaar donderdag voor de Ondernemingskamer, waar Bricorama betoogde dat Intergamma-topman Harm Jan Stoter zijn plan tegen het belang van de franchisenemers in wil doordrukken. De aandeelhouder pleitte voor een functionaris om het proces vlot te trekken of anders een onderzoek naar de gang van zaken bij de franchiseorganisatie.

Bricorama diende vlak voor de rechtszaak een alternatief plan in, schrijft De Financiële Telegraaf. Daarbij nemen de franchisenemers zelf voor 110 miljoen euro de bouwmarkten van CHR over en worden ze ondergebracht bij Intergamma. Het moederbedrijf ziet dat niet zitten, omdat Bricorama zo een meerderheidsbelang kan krijgen. Bricorama is uit op de macht en dat is ongewenst, aldus de advocaat van Intergamma.

RetailTrends