Spar heeft de afgelopen tien jaar per saldo afscheid genomen van bijna honderdvijftig vestigingen. De omzet en het marktaandeel zijn daardoor teruggelopen, maar de marges zijn juist een stuk hoger geworden. Dat zegt scheidend topman Sjaak Kranendonk tegenover Het Financieele Dagblad.

Onder leiding van Kranendonk zijn flink wat onrendabele supermarkten gesloten. Bij zijn aantreden begin 2009 was een groot deel van de winkels niet toekomstbestendig, wat volgens Kranendonk verscherpt werd door de crisis. Inmiddels zit de nettowinst in de lift, stelt hij. “We zijn financieel heel gezond en de omzet gaat ook weer stijgen.”

Met een marktaandeel van 1,2 procent zou Spar een rol kunnen spelen in de consolidatieslag in de supermarktbranche. Kranendonk verwacht echter geen overname van of door Spar. De retailer mikt op een groei via onder meer zijn stadswinkels en Spar Express, de formule voor tankstations. 

Met de vijftig City Stores concurreert Spar onder meer met AH to go, terwijl Jumbo eerder dit jaar een eigen stadswinkelconcept introduceerde. Daar zal Spar soms last van hebben, beaamt Kranendonk. “Maar als je bedenkt dat consumenten niet meer dan 350 meter willen lopen naar een gemakswinkel, is er ruimte genoeg.” Spar gaat volgend jaar van start met een bezorgservice voor de stadswinkels.

Kranendonk vertrekt op 1 januari als algemeen directeur van Spar Holding. Hij wordt opgevolgd door voormalig V&D-topman John van der Ent.