Carrefour presenteert transformatieplan: duizenden banen weg

Carrefour presenteert transformatieplan: duizenden banen weg

De Franse supermarktketen Carrefour heeft zijn plannen richting 2022 uit de doeken gedaan. Er worden onder meer 273 voormalige DIA-winkels gesloten en 2400 banen geschrapt, maar ook tweeduizend gemakswinkels geopend in grote steden in Europa.

Carrefour zegt zijn organisatie te vereenvoudigen, door wereldwijd alle hoofdkantoren te reorganiseren. Er komt onder meer een ‘vrijwillig vertrekplan’ voor 2400 mensen in eigen land. Ook in landen als België wordt gevreesd voor banenverlies. In 2020 moet er voor twee miljard euro zijn bezuinigd.

Hetzelfde bedrag wordt jaarlijks geïnvesteerd. Behalve de tweeduizend gemakswinkels die de komende vijf jaar hun deuren zullen openen, komen er jaarlijks zo’n twintig grote winkels in Brazilië bij en wordt de formule Promocash in eigen land verder uitgerold. Ook wordt er flink in de digitale activiteiten geïnvesteerd, om in 2022 uit te komen op een online omzet van vijf miljard euro. Thuisbezorging wordt dit jaar uitgebreid naar 26 steden in Frankrijk, waarbij bezorging binnen een uur in vijftien steden beschikbaar komt.

Carrefour wil wereldwijd marktleider worden op het gebied van ‘voedseltransitie’. Zo mikt de retailer in eigen land op een miljoen extra klanten voor vers voedsel en vijf miljard euro aan biologische omzet in 2022.

Het transformatieplan van Carrefour volgt op een tegenvallend jaar. De supermarktketen zag de omzet weliswaar iets klimmen naar 88,2 miljard euro, maar moest de winstverwachting naar beneden bijstellen.

Reacties