Detailhandel vreest meer criminaliteit in de winkelstraat

Detailhandel vreest meer criminaliteit in de winkelstraat

Detailhandel Nederland waarschuwt voor een nieuwe golf van plofkraken en winkelovervallen. De brancheorganisatie is vooral bezorgd over nieuwe vormen van geweld en een gebrek aan politiecapaciteit, zegt secretaris winkelcriminaliteit Bert van Steeg.

In 2017 werden 87 plofkraken geteld, waarbij steeds vaker gebruik wordt gemaakt van zware explosieven. Het gebruik van relatief onschuldig gereedschap als een trekhaak is volgens Van Steeg nagenoeg verleden tijd. Omdat geldautomaten op veiligere plekken worden geplaatst, gebruiken criminelen steeds zwaardere technieken. “Deze toename van geweld zorgt voor een groter gevaar voor de omgeving en voor grotere schade aan winkels.”

Hij wijst er verder op dat er een einde lijkt te komen aan de daling van het aantal winkelovervallen. Vorig jaar was nog sprake van een lichte daling naar 262 winkelovervallen, maar in de grote steden zou het aantal overvallen inmiddels weer stijgen.

Van Steeg is bang dat het aantal plofkraken en winkelovervallen oploopt als de aandacht ervoor verslapt. “We roepen politie en alle andere partners daarom op, om te blijven investeren in de gezamenlijke aanpak van de groepen die deze zware vorm van criminaliteit plegen.” De Tweede Kamer spreekt donderdag over de aanpak van overvallen en plofkraken.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!