Het aantal winkeliers dat wordt overvallen is de afgelopen jaren flink teruggelopen. Waar in 2010 nog negenhonderd overvallen werden gepleegd, waren dat er vorig jaar nog 310. Dat blijkt uit cijfers van Detailhandel Nederland.
De brancheorganisatie stelt dat zijn gezamenlijk aanpak met de politie en het Openbaar Ministerie om het aantal overvallen terug te dringen zijn vruchten afwerpt. Ze laten volgens secretaris winkelcriminaliteit Bert van Steeg zien dat een overval in Nederland niet loont. “De opbrengst is gering en de kans op een strafblad levensgroot.”
Van Steeg wil nu echter niet ‘achterover gaan leunen’. Zo zou de aanpak van rondtrekkende bendes nog onvoldoende zijn. “Nog steeds wordt Nederland gezien als een aantrekkelijke plek voor Oost-Europese bendes om winkeldiefstal te plegen”, stelt hij.
Er zou jaarlijks voor honderden miljoenen uit Nederlandse winkels worden gestolen, waarna de producten op zwarte markten worden verkocht. “We zien dat er her en der wel wordt opgetreden, maar het is nog te incidenteel”, aldus Van Steeg. De brancheorganisatie pleit daarom voor een structurele aanpak van mobiel banditisme, zoals ook op het gebied van overvallen is gebeurd.
Reacties 0