Brancheorganisatie wil scherpere eisen aan opticiens

Brancheorganisatie wil scherpere eisen aan opticiens

De Nederlandse Unie voor Optiekbedrijven (NUVO) wil dat opticien een beschermd beroep wordt. De brancheorganisatie is bezorgd om de slechte kwaliteit van oogmetingen bij ketens als Eyelove, zegt directeur Bas de Nes tegen RTL Z.

Alleen opticiens met minimaal een MBO-4-opleiding zouden oogmetingen mogen uitvoeren, meent NUVO. Voor retailers die aangesloten zijn bij de branchevereniging geldt die eis al, maar veel grote ketens zijn dat niet. Zo zijn Hans Anders, Ace & Tate en Eyelove geen lid, terwijl GrandVision-ketens Eyewish en Pearle er vorig jaar uitstapten vanwege de kosten. 

Nederland is een van de weinige landen waar het uitvoeren oogtests niet wettelijk geregeld is, zegt De Nes. "Nu kan iedereen apparatuur in zijn winkel zetten en die gebruiken.” NUVO heeft samen met onder meer oogartsen, verzekeraars en beroepsverenigingen een kwaliteitsstandaard ingediend bij Zorginstituut Nederland. Die zou als basis kunnen dienen voor wet- en regelgeving, zegt De Nes.

Hans Anders laat weten een interne opleiding van een jaar aan te bieden, die volgens een woordvoerder aan dezelfde eisen voldoet als de MBO-opleiding tot opticien. Ook Eyelove zegt zijn medewerkers bij de shop-in-shops in drogisterijen te trainen, al erkent directeur Paul Berkelmans dat die opleiding minder breed is dan die tot opticien. Zo richt Eyelove zich puur op het bepalen van brilsterkte. “We weten bijvoorbeeld niets over het aanmeten van contactlenzen en dat zullen we ook nooit ontkennen.”

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends