Ook Gall & Gall keert vakbond de rug toe

Gall & Gall kiest in navolging van Jumbo en Action voor een arbeidsvoorwaardenregeling buiten de vakbonden om. Jarenlange onderhandelingen tussen de Ahold Delhaize-dochter en FNV liepen op niets uit, schrijft De Financiële Telegraaf.

Gall & Gall kiest naar eigen zeggen voor een regeling met de eigen ondernemingsraad, omdat die ‘dichtbij de betrokken medewerkers staat’. Het plan van de slijterijketen kan rekenen op steun van Ahold Delhaize, hoewel dat volgens een woordvoerder niet wil zeggen dat dit de norm wordt binnen het moederconcern. “De vakbond is altijd welkom.”

Eind vorig jaar zette FNV een enquête uit bij de twaalfhonderd werknemers van Gall & Gall, waaruit klachten over werkdruk en veiligheid in de winkels naar voren kwamen. Ook zouden zij hebben aangegeven dat hun voorkeur uitgaat naar een cao. FNV-bestuurder Frans de Beer zegt dat daarop een gesprek met de directie van de drankenformule heeft plaatsgevonden, maar dat die direct aangaf niets in een cao te zien. De Beer vermoedt dat het initiatief voor die stap van Ahold Delhaize kwam en spreekt van ‘een proeftuin’ voor het Nederlands-Belgische concern.

Vorige maand maakte Action bekend de cao te vervangen door een eigen arbeidsvoorwaardenregeling, terwijl Jumbo die stap vorig jaar al zette. Volgens een woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN is desondanks geen sprake van een trend. “We zien het nu bij Jumbo en Action, maar dat is het dan ook.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!