Ontslagen topman moest Kijkshop klaarstomen voor verkoop

Ontslagen topman moest Kijkshop klaarstomen voor verkoop

Kijkshop is veroordeeld tot het betalen van een vertrekpremie van 217 duizend euro aan voormalig topman Mike Duppen. De chief operating officer is volgens de rechtbank in Amsterdam ten onrechte door de inmiddels failliete winkelketen ontslagen.

Duppen, die de voorgaande tien jaar als zelfstandig interim-manager werkte, ging in september 2016 aan de slag bij Kijkshop. Hij kreeg de opdracht het tij bij Kijkshop te keren, zodat de keten binnen twee jaar verkocht zou kunnen worden. Mocht hij daarin slagen, zou hij bovenop zijn jaarsalaris van 168 duizend euro minimaal hetzelfde bedrag aan bonussen krijgen. Kijkshop mikte daarbij op een verkoopprijs van boven de vijftien miljoen euro, zo blijkt uit het onlangs gepubliceerde vonnis.

De nieuwe topman stelt in de rechtbank dat hij sinds zijn aantreden stelselmatig door de Zweedse investeerders op het verkeerde been is gezet. Zo zou hij geen juiste informatie hebben gehad over de financiële positie van Kijkshop en werd de situatie rooskleuriger voorgesteld. Ook was er weinig tot geen vertrouwen meer bij leveranciers en kwamen er geen kapitaalinjecties meer van de eigenaren.

Verder voelde Duppen zich niet serieus genomen door zijn medebestuurders, omdat de Zweedse investeerders achter zijn rug om beslissingen genomen zouden hebben. Zijn herstelplan dat eind 2017 tot een positief bedrijfsresultaat moest leiden werd weliswaar goedgekeurd, maar ondertussen werd zonder zijn weten gewerkt aan een koerswijziging. Daarbij ging het om de lancering van het consumer-to-consumer platform KijkBijMij.

Duppen kreeg tot zijn eigen verrassing begin april te horen dat hij zou worden ontslagen. Kijkshop stelde tegenover de rechter dat er onder meer geen sprake was van voldoende herstel onder zijn leiding en dat hij een ‘louter negatieve houding’ had tegenover het plan voor Tone. De rechter zag afgelopen december echter geen ‘valide opzeggingsgrond’ en wees Duppen een ontslagvergoeding toe.

Kijkshop werd begin dit jaar failliet verklaard, waarna alle winkels op slot gingen. De Zweedse eigenaren zijn wel verdergegaan met het consumer-to-consumer platform en namen recent de winkels van MyCom over. Tot een herlancering van KijkBijMij is het vooralsnog niet gekomen.

Reacties

Retailers en Dromenland, een bijna onbreekbare twee-eenheid. Al vijftien jaar geleden zagen mijn studenten weinig heil in de formule die in alle opzichten de jaren vijftig ademde. In het internet tijdperk was gewoon geen plaats meer voor deze pre-internet formule die veel te lang is doorgegaan als de 'internet winkel voor het internet bestond'.
Nu bewezen is dat je er geen cent mee kan verdienen, is de hoop toch weer gevestigd op een doorstart. Maar waarheen, en met wie?

Geplaatst door Reinder Koornstra op 28 maart 2018 om 15:25

He Mike,
Je geld nog aan het tellen? Of ben je net z'n spaarvarken als ik?

Geplaatst door Lennard De Ronde op 4 juni 2019 om 20:08

Laatste nieuws

RetailTrends