'Jumbo overtreedt wet met omzeilen cao'

Jumbo heeft woensdag een dagvaarding van FNV en CNV ontvangen vanwege de vermeende stakingsbreking vorig jaar. Daarnaast zou de eigen arbeidsvoorwaardenregeling die de supermarktketen sloot met de ondernemingsraad in strijd zijn met de wet, aldus FNV-bestuurder Ali Aklalouch in het Algemeen Dagblad.

Jumbo kondigde vorig jaar een eigen arbeidsvoorwaardenregeling (AVR) voor zijn distributiepersoneel aan. Onderhandelingen met de vakbonden liepen ook na meerdere stakingsacties op niets uit. “De eerder afgesloten cao loopt nog steeds, dus dit kan niet zomaar”, zegt Aklalouch. Bovendien is het akkoord met de ondernemingsraad pas rechtsgeldig als werknemers individueel akkoord zijn gegaan. 

Volgens de NOS heeft Jumbo zijn drieduizend dc-medewerkers inmiddels een ultimatum gesteld en moeten zij de AVR voor 30 april accepteren of afwijzen. Duizend werknemers hebben al voor gestemd en tien tegen, zegt cfo Ton van Veen. FNV adviseert medewerkers niet te tekenen, omdat zij daarmee afstand doen van de cao. "Stel dat Jumbo over twee of drie jaar de regels eenzijdig verslechter, dan loop je een risico", aldus Aklalouch. Van Veen stelt dat de bond medewerkers onnodig angst aanpraat en wijst erop dat Jumbo de voorwaarden van de AVR niet eenzijdig kan aanpassen. 

Jumbo zou de stakingen die vorig ontstonden als reactie op de moeizame cao-gesprekken hebben gebroken, door extra uitzendkrachten in te huren. Als de rechter de bonden hierin gelijk geeft, willen zij verder procederen voor een schadevergoeding. Eerder werd een half miljoen euro geëist, maar daar ging de supermarktketen niet op in.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!