Ook CoolCat krijgt lagere terugbetaalboete

Ook CoolCat krijgt lagere terugbetaalboete

CoolCat hoeft een boete van honderdduizend euro die het door de ACM kreeg opgelegd niet te betalen. De rechtbank oordeelde dat de toezichthouder de kledingketen eerst had moeten waarschuwen.

De ACM beboette in 2016 vijf retailers, omdat zij consumenten onvoldoende zouden hebben geïnformeerd over de regels rond retourneren. CoolCat kreeg met 220 duizend euro de zwaarste boete opgelegd. De retailer verstrekte volgens de ACM onduidelijke informatie over het ontbindingsrecht en betaalde na annulering van een aankoop niet alles terug aan de consument. 

De rechter oordeelde dat de ACM de overtredingen terecht heeft vastgesteld, maar geen boete mocht opleggen voor de onduidelijke informatie op de website. CoolCat was daar niet eerst op gewezen, terwijl de toezichthouder dat wel bij veertig andere webwinkels wel had gedaan. Dat is volgens de rechtbank in strijd met het gelijkheidsbeginsel. De opgelegde boete van 120 duizend euro voor het niet naleven van de terugbetaling laat de rechter in stand.

Naast CoolCat werden onder meer Bever en Shoebaloo beboet. De boete van de buitensportketen werd eveneens verlaagd omdat de ACM niet eerst had gewaarschuwd. Shoebaloo stapte naar de rechter omdat het zijn boete van 72 duizend euro ‘onevenredig’ vond, maar daar ging de rechter niet in mee.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends