Sainsbury’s en Asda fuseren tot Britse supermacht

De Britse supermarktketens Sainsbury’s en Asda hebben overeenstemming bereikt om samen verder te gaan. Als de mededingingsautoriteiten akkoord gaan met de overname, wordt het fusiebedrijf de grootste speler van het Verenigd Koninkrijk.

Sainsbury’s en Asda nemen nu de tweede en derde plek in, achter Tesco. Samen zijn de twee ketens goed voor een marktaandeel van 31,4 procent, waar de huidige marktleider blijft steken op 27,6 procent. De gezamenlijke omzet van Sainsbury’s en Asda ligt op zo’n 51 miljard pond (58,1 miljard euro).

In de beoogde deal neemt Sainsbury’s de aandelen in Asda over van Walmart, dat sinds 1999 eigenaar van Asda is. Sainsbury’s betaalt 7,3 miljard pond en geeft Walmart 42 procent van de aandelen in het nieuwe fusiebedrijf. De overname zou geen gevolgen hebben voor het aantal winkels. Asda, Sainsbury’s en zusterformule Argos hebben meer dan 2.800 vestigingen in het land. De twee Britse bedrijven verwachten dat de prijzen van veel populaire producten met zo’n tien procent omlaag kunnen.

De aangekondigde fusie stuit op bezwaren van leveranciers en politici, die de mededingingsautoriteiten hebben opgeroepen een onderzoek in te stellen. De Britse waakhond heeft al laten weten dat er waarschijnlijk wordt gekeken naar de gevolgen voor de concurrentie in de markt.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!