HEMA halveert verlies ondanks 'slecht weer'

HEMA halveert verlies ondanks 'slecht weer'

HEMA heeft zijn nettoverlies in het eerste kwartaal teruggebracht naar zes miljoen euro. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers, die donderdag zijn gepubliceerd. Een jaar eerder stond de winkelketen nog 12,4 miljoen euro in het rood.

Het genormaliseerde ebitda liep met 10,8 procent op naar 19,5 miljoen euro. Topman Tjeerd Jegen spreekt van een verdere verbetering van de financiële resultaten. “Dit komt voor een belangrijk deel doordat we een hogere brutomarge hebben gerealiseerd door inkoopverbeteringen.”

HEMA heeft volgens hem net als veel retailers wel last gehad van het slechte weer. Zo liep de like-for-like omzet met 1,1 procent terug in vergelijking met een jaar eerder. Vooral de grotere stadswinkels in Nederland zouden daardoor zijn geraakt. Behalve ‘ongunstige weersomstandigheden’ kampte HEMA ook met stakingen in Frankrijk in het openbaar vervoer. Veel winkels van de Nederlandse keten bevinden zich daar op een OV-knooppunt.

De totale omzet van HEMA nam in het eerste kwartaal met 2,8 procent toe naar 291,4 miljoen euro, mede doordat er internationaal zeven winkels bij kwamen. Zo werden drie nieuwe winkels geopend in Duitsland, waar de expansie nu wordt versneld. In Nederland liep de omzet met 0,3 procent terug naar 217,9 miljoen euro.

HEMA werd vorig jaar door eigenaar Lion Capital in de etalage gezet. Even leek het erop dat de keten in Belgische handen zou komen, maar de investeerder Core Equity zou van een overname hebben afgezien. HEMA doet er geen mededelingen over zolang het verkoopproces nog loopt.

Reacties 3


Bert Ysfogel 28 jun, 11:55

Wat is volgens Hema slecht weer? Ik ben het hele jaar in Nederland geweest, maar heb geen week of weken meegemaakt met sneeuw/regen/storm/hitte/extreme kou of dergelijke.


Ruud de Haas 28 jun, 13:14

Het weer is in de detailhandel altijd een dankbaar excuus geweest voor achterblijvende omzet.


Hans Bonefaas 29 jun, 13:46

Heel makkelijk om de omzet op het weer te richten. Al een geruime tijd zijn veel artikelen niet in het warenhuis aanwezig.
En zodoende loop je dan wel achter de feiten aan. Open kaart spelen komt geloofwaardiger over.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!