'Pilot met drone- en droidbezorging in Rotterdam'

'Pilot met drone- en droidbezorging in Rotterdam'

Het Qatarese bedrijf Geeba wil volgend jaar testen met onbemande pakketbezorging in Rotterdam. Het techbedrijf is daarover in gesprek met de gemeente, zegt ceo Ahmed Mohamedali tegen het AD.

Geeba wil in Rotterdam vijf logistieke hubs openen, van waaruit pakketjes per vrachtwagen uit de magazijnen van webwinkels worden gehaald. Drones en droids, die omschreven worden als zelfrijdende bakfietsen, moeten de pakketjes daar zelfstandig oppikken en afleveren bij de klant. Drones bezorgen één pakket per vlucht, terwijl een droid er acht kan meenemen. Per hub is ruimte voor zo’n veertig pakketjes.

Klanten krijgen een e-mail met het tijdvak waarin de drone of droid langskomt en kunnen het pakketje eruit halen via een sms-code. Waar de hubs komen en met welke retailers Geeba in zee gaat, is nog niet duidelijk. “We hopen natuurlijk dat bol.com en Coolblue willen meedoen”, aldus Mohamedali. Laatstgenoemde laat weten terughoudend te zijn. “We krijgen vaker soortgelijke verzoeken, maar regelen het liever zelf.''

Geeba is een samenwerking tussen de techbedrijven Airlift en N-gon. De eerstgenoemde is verantwoordelijk voor bezorging via de lucht, N-gon voor de grondvoertuigen. Geeba en Airlift openden onlangs al een vestiging in het Cambridge Innovation Center in Rotterdam, waar zij hun innovaties verder doorontwikkelen.
 

RetailTrends