Albert Heijn wil af van 'onnodig' plastic

Albert Heijn gaat inzetten op duurzaam verpakken. Minder plastic en beter recyclebaar verpakkingsmateriaal zijn de bouwstenen van deze aanpak. In 2025 moet er 25 procent minder verpakking worden gebruikt. In datzelfde jaar wil de supermarktketen alle eigen merk producten voorzien van volledig recyclebare verpakkingen.

”We hebben al heel wat stappen gezet. Dit jaar besparen we al vier miljoen kilo aan verpakkingsmateriaal en we gaan nog veel meer doen”, stelt Marit van Egmond, commercieel directeur bij Albert Heijn. In sommige gevallen hebben verpakkingen een functie, maar daar waar het niet essentieel is wil de supermarkt af van onnodige materialen. In de toekomst zullen er bijvoorbeeld geen zwarte schaaltjes meer onder de vleeswaren zitten, zijn zakjes voor groente en fruit herbruikbaar en worden de plastic deksel op bakjes fruit vervangen door folie.

De aankondiging van Albert Heijn is opmerkelijk, nadat de supermarkten vorige week nog door het stof moest om het gebruik van plastic balletjes in hun ‘Hamsterbollies’. Op social media werd de supermarkt bedolven onder klachten van klanten. De keten gaf aan spijt te hebben van zijn keuze en voor een milieuvriendelijk alternatief te kiezen.

Eerder zette de keten al in op andere maatschappelijke problemen zoals het gebruik van suiker. Albert Heijn haalde meer suiker uit zijn eigen merk producten en alle toegevoegde suikers worden sindsdien vermeld op de labels.

Reacties 18


Jan van Rossem 10 sep, 10:34

Het is niet meneer A.H die van het plastic af wil ook andere winkeliers willen er af bijv.b. Jumbo Coop.aldi,Lidl.Dirk van de Broek Hema Kruidvat Blokker en dan dan kan ik nog wel meer winkels opnoemen die van dat klere plastic af willen dat is geen nieuws meneer A.H .voor 20 jaar terug hadden we karton verpakking papieren zakken,tassen ,glas en blik .We kunnen nog terug als we willen maar dan met z,n allen,de prijs daarvan kan je verwerken in de artikelen die je verkoopt daar merkt de klant niet veel van.


Marc Heindrichs 10 sep, 14:00

Afscheid nemen van plastic is geen keuze maar een onontkoombaar gegeven. Ons leefmilieu komt om in deze rotzooi. En dit betreft niet alleen verpakkingen maar alle plastic spullen.


Toon Tijink 10 sep, 14:23

Ik zou zeggen: voer de papieren zak in. Net als in de USA. Is ook nog sneller afbreekbaar en net zo handig...


Pjmj Ooms 10 sep, 15:29

Zou graag zien dat AH de omgeving van hun winkels vrijhoudt van zwerfafval .. t ziet er vaak niet uit


Jeanette Kroesen 10 sep, 15:50

Per direct stoppen met die domme bollies vol plastic.Gewoon iets maken van gerecycled materiaal Appie.


Robert Kortekaas 10 sep, 16:18

Misschien een idee om in het klein al te beginnen en te stoppen om op elke losse appel een sticker te plakken...


Jady Ketelaars 10 sep, 17:04

En ondertussen wel die verschrikkelijke bollies weggeven met plastic bolletjes erin, lekker bezig!


Maria Pura 10 sep, 18:33

Ben hier heel blij mee. Goed van AH! Ik neem altijd mijn eigen tasjes mee.


Andrea Kunst 10 sep, 20:44

Ik zag dat je zelf noten kon 'tappen' bij AH. Helaas wel in een plastic bakje ....
Toen ik een medewerker vroeg of er ook papieren zakjes kwamen, was het antwoord "nee". Ook zelf een bakje meenemen om te vullen behoort niet tot de mogelijkheden. Een gemiste kans, dan kan je net zo goed een kant en klaar bakje noten uit het schap pakken ....
Dus koop ik mijn noten niet bij AH.


Kevser Yilmaz 10 sep, 21:36

Robert kortekaas,hoe kan men weten welk soort appel het is bij het wegen dan?


Tineke DeGraaf 10 sep, 22:35

Bovenaan de bak met appels zit een etiket met naam appelsoort en kiloprijs. Gewoon even onthouden.


Käthe Dingerdis-Vreugdenhil 10 sep, 22:43

He he eindelijk een stap in de goede richting, erger me al jaren aan al dat onnodige plastic


Vronie Postma 11 sep, 01:02

Al die groente in plastic.belachelijk
Plastic zakjes nee.
Papieren zakjes ja


J van Zanten 11 sep, 11:07

Begin dan eens met al die losse plastic zakken, waar je groente en fruit e.d. in kan doen, te vervangen door papieren zakken.


Will Lint 11 sep, 16:31

Mag ik dan ook al de plastic van de komkommer in de winkel achter laten


Maarten Van Elsen 14 sep, 11:47

Iedere intentie voor verbetering is er 1!
Neem vooral je eigen broodzak en zakjes mee voor groente en fruit. Ook papieren zakjes die 1x gebruikt worden is onnodig.

AH biedt herbruikbare zakjes aan voor groente en fruit en ook broodzakken voor zowel gewoon brood als stokbrood. Vleeswaren kan je ook in vleeswarenbakjes laten snijden. Sticker op je bakkie, top!
Ik heb nu twee weken bijna 0 plastic verpakkingen. De lastigste dingen tot nu toe zijn chips, toetjes, ijs en verse sappen.

Blijf vragen om plasticvrij dan verandert het zeker!


Herman van Wissen 10 jan, 17:08

Het is prachtig dat Marit van Egmond, commercieel directeur AH deze boodschap uitdraagt. Maar gaat het nu ook echt gebeuren? In de afgelopen 10 jaar zijn er alleen maar meer plastic verpakkingen bijgekomen. Neem bijvoorbeeld die plastic emmertjes met tomaten. Keihard plastic materiaal voor een redelijk goedkoop product. Het overgrote deel komt domweg in het milieu terecht. Met een simpel karton en dan het liefst gerecycled karton scheelt dat een berg afval en ergernis van de klant. Ik zou zeggen GA ER VOOR AH. Laat zien dat je de zaak echt serieus neemt.


O. Brouwer 4 apr, 20:32

We zijn ondertussen in april en ik zoek me gek bij diverse AH’s voor deze herbruikbare zakjes.. Advies was bij de XL, maar nee hoor... Goed bezig AH!

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!