Wouter Kolk is maandag al gestart als ceo van Ahold Delhaize in Europa en Indonesië. Dat is drie maanden eerder dan oorspronkelijk gepland, zo laat het moederbedrijf van Albert Heijn en bol.com weten.

Kolk is de opvolger van Pierre Bouchut, die eerder dit jaar met pensioen is gegaan. Door Kolk eerder te laten beginnen wil topman Frans Muller ‘de groeimogelijkheden in Europa volledig benutten’. Kolk zet zich onder meer in op het gebied van digitaal, e-commerce en inkoop en brengt ‘eigen merkexpertise’ met zich mee. Ook moet hij nieuwe zakelijke kansen in de regio benutten.

Kolk krijgt ondersteuning door een nieuw ‘lean’ team, dat door Ahold Delhaize nog moet worden ingevuld. Er wordt gezocht naar een chief financial officer, chief human resources officer en een head of strategy. Wouter Kolk blijft ook ceo van Albert Heijn, waar hij sinds begin 2015 aan het roer staat.

Een jaar terug werd Kolk al gepromoveerd tot operationeel directeur voor Nederland en België, waarmee hij terechtkwam in de directie van Ahold Delhaize. Die benoeming werd afgelopen april door de aandeelhouders goedgekeurd.