WE Fashion verkoopt sinds deze week sweaters die voor de helft bestaan uit gedragen kleding. Daarnaast werkt de Nederlandse modeketen samen met het Leger des Heils om feestkleding een tweede leven te geven.

WE Fashion heeft onder de noemer Fiber to Fiber, een deelproject rondom innovatie voor circulaire economie binnen het European Clothing Action Plan, twee nieuwe garens ontwikkeld van gerecycled katoen. Eén garen bestaat voor de helft uit gedragen katoenen jeans en de ander is voor vijftig procent vervaardigd uit gedragen katoenen T-shirts. De overige vijftig procent van beide garens bestaat uit Tencel, een duurzame vezel afkomstig van eucalyptushout.

Bij de productie van de sweaters is volgens WE Fashion 92 procent minder water, twaalf procent minder chemicaliën en acht procent minder energie verbruikt dan bij een regulier productieproces. “We hebben textielafval weten om te zetten naar kwalitatieve nieuwe items”, aldus ceo Joris Aperghis.

De kennis die is opgedaan wordt gedeeld met andere retailers, terwijl ook de garens inmiddels beschikbaar zijn voor andere afnemers. WE Fashion werkt nu met de spinner aan de productie van een garen met een nog lagere voetafdruk en in meerdere kleuren. “Ons uiteindelijke doel is dit garen, of een variant hierop, in te zetten voor toekomstige orders”, zegt Aperghis. 

Leger des Heils
WE Fashion is onlangs ook een samenwerking gestart met het Leger des Heils. Klanten van de modeketen kunnen hun gedragen WE party-items inleveren bij de Nederlandse winkels, waarna ze voor een ‘sociale prijs’ in tweedehands kledingwinkels worden verkocht.

Het Leger des Heils beschikt inmiddels over tien van zulke winkels onder de naam ReShare, waaronder in Arnhem, Den Haag en Rotterdam. De kleding wordt nog een maand ingezameld en vanaf december in de tweedehands winkels aangeboden.