Appdate: Een persoonlijke etalage bij Wehkamp

Appdate: Een persoonlijke etalage bij Wehkamp

Met de groei van m-commerce schieten ook apps als paddenstoelen uit de grond. Retailers houden het vaak niet bij één mobiele applicatie, terwijl niet-retailers toepassingen introduceren die niet zouden misstaan bij grote winkelketens. RetailTrends geeft wekelijks een overzicht van drie apps die meer dan de moeite waard zijn. Deze week apps van Walmart, Wehkamp en Auchan.

Walmart
Wie ooit een voet heeft gezet in een Walmart weet hoeveel producten je daar kunt kopen. Als je op zoek bent naar een specifiek item, kan het nog wel eens zoeken zijn. Zou het dan niet handig zijn als je alleen een medewerker op zijn schouder hoeft te tikken, die het item ter plekke voor je bestelt, zodat je de winkel weer kunt verlaten? Wel volgens Walmart, dat zijn personeel heeft uitgerust met een nieuwe instore app, waarmee ze ‘de kracht van Walmart.com binnen handbereik hebben’. 

Hoe het werkt? Wie bijvoorbeeld op zoek is naar een televisie met specifieke afmetingen maar die niet in de winkel kan vinden, kan personeel van Walmart om hulp vragen. De medewerker selecteert het juiste item op zijn apparaat en kiest of het gratis thuis wordt bezorgd of naar de winkel wordt gestuurd. De klant krijgt een bonnetje of e-mail, die ze kunnen gebruiken om bij de kassa af te rekenen. Dat kan zowel contant als met een creditcard of Walmart Pay. Direct na het afrekenen begint het verzendproces.

Wehkamp
Wehkamp heeft een zogenoemde ontdektool toegevoegd aan zijn app. Deze persoonlijke ‘etalage’ toont gebruikers elke dag nieuwe stijlitems op het gebied van mode, wonen en beauty. Klanten kunnen de items liken of wegswipen, wat de tool volgens Wehkamp steeds slimmer en persoonlijker maakt. De app is  voorzien van de nieuwe plek ‘ontdekken’, waar klanten naartoe kunnen gaan om van de tool gebruik te maken. Ze moeten eerst hun voornaam invoeren en wat voorkeuren doorgeven, bijvoorbeeld of ze voor dames of heren shoppen of in de categorie sport, wonen, tuin of beauty. Vervolgens krijgen ze items te zien die ‘populair en trending’ zijn, gecombineerd met specifieke klantdata en klantgedrag. Door een score te hangen aan een product op basis van de combinatie van deze factoren, wordt de tool volgens Wehkamp steeds persoonlijker.

De etalage bestaat uit modelfoto’s en productbeelden. Wanneer een afbeelding leuk wordt gevonden, krijgen gebruikers meer soortgelijke items te zien. Wordt een item weggeswiped, verdwijnt dat van de persoonlijke lijst en worden ook geen aanverwante producten meer getoond. Klanten kunnen verder items opslaan op een soort ‘wall’ en hun favorieten delen via social media, op de wensenlijst zetten of aan de winkelmand toevoegen. De nieuwe ontdektool is geïntegreerd in de laatste update van de app. De swipefunctie is nu alleen nog voor iOS-apparaten beschikbaar, maar wordt binnen een paar weken ook uitgerold naar Android-toestellen.

Auchan
Hoe zorg je ervoor dat de Kerstman zijn inkopen in jouw winkel doet? Door kinderen zelf warm te maken voor jouw producten, moet Auchan gedacht hebben. De Franse retailer heeft in acht Europese landen een kerstapplicatie met augmented reality gelanceerd, die samen met de startup Vertical is ontworpen. Gebruikers kunnen onder meer een spelletje spelen die wat weg heeft van de populaire app Pokémon Go. Ze kunnen punten verdienen door virtuele sneeuwballen te gooien op karakters genaamd Wishmiz. En om ze ook naar de winkel te trekken, zijn speciale gouden Whismiz op locatie te vangen. In de winkel is een photobooth aanwezig waar kinderen met de karakters op de foto kunnen.


De app kan verder gebruikt worden om de pagina’s uit de papieren catalogus te scannen. Virtuele buttons verschijnen bij elk product op de pagina (soms voorzien van gerelateerde animaties), die ze kunnen toevoegen aan hun wensenlijstje. Dat wensenlijstje kunnen ze vervolgens eenvoudig naar hun ouders e-mailen. Behalve in Frankrijk is de app ook gelanceerd in Spanje, Hongarije, Italië, Polen, Portugal, Roemenië en Oekraïne. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in