'Groep Intertoys-franchisers wil eigen keten starten'

'Groep Intertoys-franchisers wil eigen keten starten'

Dertig franchisenemers van Intertoys denken aan een overstap naar retailorganisatie Euretco. Zij zijn niet tevreden met het contractvoorstel van de nieuwe eigenaar Green Swan, schrijft het FD.

De ondernemers voeren ‘verkennende gesprekken’ om onder Euretco een eigen speelgoedketen op te zetten. Zij zeggen onder het Portugese Green Swan minder speelgoed buiten de organisatie om te kunnen kopen. In het verleden kochten ze zo’n twintig procent zelf in, onder de Portugezen zou dat fors minder worden, waardoor het afstemmen van het assortiment op lokale omstandigheden moeilijker wordt. Bovendien wil Green Swan een franchisebijdrage heffen als percentage over de gehele omzet, in plaats van alleen over de inkoop die bij de moederorganisatie wordt gedaan. Eigen inkoop zou daarmee onaantrekkelijker worden gemaakt.

De franchisenemers zouden verder niet gaan meeprofiteren van de onlineverkopen, laat een betrokken franchisenemer weten aan RetailNews. “Er is in het contract en de onderhandelingen geen sprake van een samenspel, geen gelijkwaardige relatie tussen franchisegever en franchisenemer.” De groep bestaat volgens hem veelal uit oudere franchisenemers met een hoge omzet, die al generaties lang in de retail actief zijn. 

Green Swan zegt verbaasd te zijn over de opstelling van de ondernemers. “Wij geven de franchisenemers juist meer vrijheid en willen samen met hen weer een nieuwe toekomst voor Intertoys mogelijk maken”, zegt een woordvoerder.

Intertoys werd na het faillissement in februari begin vorige maand overgenomen door Green Swan. Van de 286 eigen filialen worden er zo’n 120 open gehouden. Daarnaast hoopten de Portugezen alle honderd franchisewinkels, die buiten het faillissement vielen, voor de formule te behouden. 
 

Reacties

Zie maar eens 30 gezichten 1 kant op te krijgen, terwijl er in het land bij Intertoys leden ook al groepjes gecreëerd zijn.

Het makkelijkste is dan overstappen naar TOP 1 TOYS, daar zit namelijk voormalig directeur Intertoys Hummelink ook al.

Het zal anders niet meevallen het wiel opnieuw uit te vinden.

Geplaatst door ikke weet het op 8 april 2019 om 12:36

ooohhh, dat wordt weer rechtbankje in, rechtbankje uit... oooohhhh

Geplaatst door S Leenders op 8 april 2019 om 17:15

Green Swan vermaakt franchisewinkels tot filialen zonder financieel risico! Eerlijk gezegd had ik niet anders verwacht, en die franchisenemers al direct aangeraden te denken over een eigen simpele inkooporganisatie. Ik weet vrijwel zeker dat meer franchisenemers zich gaan aansluiten als zoiets éénmaal is opgericht! Een webshop is zo gemaakt, of op een bestaand platform ondergebracht, en de publiciteit kan eenvoudig bij een reclamebureau worden gestald! Tenslotte blijft er veel geld over wanneer ze uit Intertoys stappen! En die merknaam? Simpel te vinden en te koppelen aan de ondernemer!

Geplaatst door Reinder Koornstra op 8 april 2019 om 17:56

Laatste nieuws

RetailTrends