HEMA opent even geen winkels in Engeland

HEMA opent even geen winkels in Engeland

HEMA heeft zijn uitbreiding in het Verenigd Koninkrijk on hold gezet in verband met de Brexit-perikelen. De retailer wil de uitkomst van die ontwikkelingen afwachten voordat weer nieuwe vestigingen worden geopend, zei ceo Tjeerd Jegen woensdag tijdens World Retail Congress in Amsterdam.

Jegen uitte zijn bezorgdheid in gesprek met premier Mark Rutte en voormalig Ahold Delhaize-topman Dick Boer. “We willen graag groeien buiten onze thuismarkt, maar de onzekerheden in bepaalde delen van Europa maken dat ook wij soms huiverig zijn met investeringen”, aldus de HEMA-ceo. Daarbij noemde hij het al jaren naderende vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie specifiek als voorbeeld. “We zijn gestopt met het openen van winkels daar, omdat we eerst willen zien wat er gebeurt. Daar zouden we graag duidelijkheid over krijgen.”

HEMA opende vorig jaar nog drie nieuwe winkels in het Verenigd Koninkrijk en een shop-in-shop bij warenhuis Next. In totaal zijn er nu tien vestigingen. Een jaar terug liet Jegen nog weten op termijn 75 winkels in het land te willen hebben. Hij ziet ruimte voor 35 tot vijftig winkels in en rond Londen en minimaal 25 in andere grote steden.

HEMA benadrukte vorige maand bij de presentatie van zijn jaarcijfers zijn ambitie om uit te groeien tot een wereldmerk. Daarvoor zoekt de retailer de samenwerking op met partners die franchisevestigingen willen openen, maar ook met andere winkelformules die de producten van de Nederlandse keten in hun schappen leggen. 
 

Reacties