Ook HEMA praat niet meer met FNV

HEMA onderhandelt met CNV, maar zonder FNV verder over een nieuwe cao voor zijn 9500 medewerkers. De vakbond is zelf van de onderhandelingstafel weggelopen, schrijft De Financiële Telegraaf.

HEMA wil volgens FNV dat nieuwe werknemers dertig procent minder gaan verdienen. Daarmee zou een tweedeling binnen het bedrijf ontstaan waar de bond op tegen is. Volgens FNV wil HEMA geen fatsoenlijke loonsverhoging betalen, moeten werknemers vakantiedagen inleveren, worden toeslagen afgeschaft en komt de eerste ziektedag voor eigen rekening. ‘Goed voor de portemonnee van HEMA, maar niet voor die van jullie’, aldus de vakbond in een pamflet aan het personeel.

Onder werknemers van HEMA is onrust ontstaan, zegt FNV-bestuurder Linda Vermeulen. Zo was er vrijdagochtend een wilde staking van bakkerijpersoneel in Almere. “De werknemers willen dat het bedrijf goede afspraken maakt”, aldus Vermeulen.

HEMA benadrukt dat FNV zelf is weggelopen. “Dat is hun keuze, we onderhandelen door met CNV”, zegt een woordvoerder. De retailer zegt toekomstbestendig te willen zijn en daarom te bezuinigen op de loonkosten. De looneis van vijf procent van FNV noemt de woordvoerder ’absurd hoog’. “Iedereen weet dat het lastig is in de retail.”

HEMA is niet de eerste retailer die zonder FNV tot een nieuwe cao lijkt te komen. Eerder kwamen Jumbo en de Bijenkorf al tot nieuwe afspraken zonder de bond. Ook bij de nieuwe cao voor non-foodretailers, die in maar werd afgesloten, was FNV geen partij. Albert Heijn kreeg zijn nieuwe logistieke cao er onlangs wel door bij zowel CNV als FNV.
 

Reacties 2


Reinder Koornstra 27 mei, 11:06

Ik ben bepaald geen vakbondstype, maar je bent niet van de wereld als je denkt dat vakbonden ‘tekenen bij het kruisje’ omdat jij dat graag wilt. Waarom het CNV wel blijft praten, is me compleet een raadsel!
En alles om te voorkomen dat die HEMA een bricks&clicks concept (De Nieuwe Winkelier) moet aannemen op de helft van hun huidige vierkante meters. Dan heb je ook gelijk veel minder personeel nodig!


Cor Pronk 27 mei, 23:25

Waarom CNV wel blijft praten? Het afsluiten van een CAO levert geld op voor een vakbond.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!