Meerdere franchisenemers van Keymusic hebben tijdens de doorstart gesprekken gevoerd met Bax Music-directeur Jochanan Bax. “Het water stond ze aan de lippen,” vertelt Bax tegenover RetailTrends. "Keymusic voorziet de winkels niet meer van voorraad, waardoor de franchisers niets kunnen verkopen en dus niets verdienen.” Volgens Bax zijn de winkels van Keymusic nog steeds ‘akelig leeg’.

De franchisenemer die in oktober van dit jaar in Apeldoorn het eerste franchisefiliaal van Bax Music gaat runnen, was eerder franchiser bij Keymusic. Bax zegt met meerdere franchisenemers gesprekken te voeren, waaronder van Keymusic, maar definitieve knopen zijn nog niet doorgehakt. “We zijn vrij kritisch als het om franchisers gaat en zoeken echte ondernemers met passie.” 

Begin deze maand beschuldigde Jan ’t Hoen, de nieuwe eigenaar van Keymusic, Bax Music van bedrijfsspionage. Met de overstap van de franchisenemer in Apeldoorn zou volgens hem onder meer bedrijfsgevoelige informatie zijn gestolen. Bax ontkent de beschuldigingen en zegt niet te weten waar ’t Hoen het over heeft. “Hij dreigde met een rechtszaak, maar ik heb tot nu toe nog niets gehoord of gezien. De beschuldigingen komen naar mijn idee vooral voort uit frustratie.” 

De winkel in Apeldoorn is de eerste waar met een franchisemodel wordt gewerkt. In eerste instantie wordt dit model in eigen land getest en verbeterd, waarna het mogelijk naar Frankrijk wordt uitgerold. Bax Music heeft eigen winkels in Goes, Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen. Online is de muziekwinkelketen in acht landen actief.

Bax vertelde aan RetailTrends meer over de samenwerking tussen online en offline en de plannen van de muziekketen.