De verstoorde verhoudingen tussen ondernemingsraad en directie van V&D hebben de basis gelegd voor de val van de warenhuisketen. Dat stelt voormalig topman van Zeeman en IKEA Bart Karis, die eerder bij V&D werkte, in het oktobernummer van RetailTrends.

Karis zat zichzelf als storemanager van V&D begin jaren negentig ‘op te vreten’ over de slechte verhoudingen tussen de ondernemingsraad en de directie. “Het ging over geld, altijd, en altijd in crisissfeer.” Het personeel daarentegen was volgens hem deskundig en zeer loyaal aan de warenhuisketen. Karis zegt zich lang te hebben afgevraagd hoe die twee dingen hebben kunnen samengaan. “Het waren de barsten in het fundament die de keten uiteindelijk deden omvallen.”

Een sfeer van botheid, boosheid en onrust in het management heeft uiteindelijk ook geleid tot Karis’ eigen vertrek bij V&D. Hij was toe aan een werkgever die ‘anders naar mensen keek’ en kwam uit bij IKEA. Daar zag hij zichzelf naar eigen zeggen ‘weerspiegeld in de cultuur’.

Karis blikt in de serie Retaillessen uitgebreid terug op zijn lange retailcarrière. Zo staat hij stil bij het gewaagde plan om met Zeeman Spanje te veroveren, winkelverbouwingen bij IKEA die geen klant opvielen en onthult hij zijn grootste blunder. Klik hier om het artikel digitaal te lezen. Nog geen member, klik dan hier.