Bart Karis: 'Jarenlange crisissfeer aan basis van ondergang V&D'

Bart Karis: 'Jarenlange crisissfeer aan basis van ondergang V&D'

De verstoorde verhoudingen tussen ondernemingsraad en directie van V&D hebben de basis gelegd voor de val van de warenhuisketen. Dat stelt voormalig topman van Zeeman en IKEA Bart Karis, die eerder bij V&D werkte, in het oktobernummer van RetailTrends.

Karis zat zichzelf als storemanager van V&D begin jaren negentig ‘op te vreten’ over de slechte verhoudingen tussen de ondernemingsraad en de directie. “Het ging over geld, altijd, en altijd in crisissfeer.” Het personeel daarentegen was volgens hem deskundig en zeer loyaal aan de warenhuisketen. Karis zegt zich lang te hebben afgevraagd hoe die twee dingen hebben kunnen samengaan. “Het waren de barsten in het fundament die de keten uiteindelijk deden omvallen.”

Een sfeer van botheid, boosheid en onrust in het management heeft uiteindelijk ook geleid tot Karis’ eigen vertrek bij V&D. Hij was toe aan een werkgever die ‘anders naar mensen keek’ en kwam uit bij IKEA. Daar zag hij zichzelf naar eigen zeggen ‘weerspiegeld in de cultuur’.

Karis blikt in de serie Retaillessen uitgebreid terug op zijn lange retailcarrière. Zo staat hij stil bij het gewaagde plan om met Zeeman Spanje te veroveren, winkelverbouwingen bij IKEA die geen klant opvielen en onthult hij zijn grootste blunder. Klik hier om het artikel digitaal te lezen. Nog geen member, klik dan hier.
 

Reacties 3


max max 12 okt, 10:32

allemaal achter af geleuter, en de waarheid ?
nu hema nog......


Jeroen Van Geelen 5 mrt, 22:27

Ach, ik heb met Karis eind jaren tachtig onder Karis bij V&D in de Kalverstraat gewerkt en een grotere boef dan hijzelf liep er niet rond.


Allard v W. 26 mrt, 18:44

@Jeroen
Ik ken Bart van een opleiding in Breda, rond 1980. (achteraf NIET mijn richting) Bart was enthousiaste, goede vent, makkelijk in de omgang, met een handig praatje. Misschien een "boefje", maar een met een hart. Na een ongeluk dat mij overkwam was hij één der weinige die zich om mij bekommerde.
Later kwam ik hem- eigenlijk hij mij, hij herkende mij! tegen in, jawel: V&D Kalverstraat, AMS. (Bart herkent de afkorting nog wel. Luchtvaart- van Linsschoten)
Ik was net afgestudeerd (wèl mijn richting) nog geen baan: hij had wel wat voor mij. Is niet doorgegaan omdat ik waarnemingen ging doen.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!