ACM start onderzoek naar pakketkluizen

ACM start onderzoek naar pakketkluizen

Pakketbezorgers maken weinig gebruik van de pakketkluizen in Nederland. De Autoriteit Consument en Markt is een onderzoek gestart om te achterhalen wat het probleem van de kluizen is, meldt De Telegraaf.

In ons land zijn zo’n vijfhonderd pakketkluizen te vinden, terwijl er jaarlijks meer dan vijfhonderd miljoen pakketten bezorgd worden. “Volgens de bezorgers komen de kluizen niet van de grond, omdat er een kritische massa ontbreekt. Wij gaan nader onderzoeken of er mededingingsproblemen zijn”, vertelt een woordvoerder van de ACM. Wat het probleem precies zou zijn, wordt niet verteld. 

De pakketkluizen zijn de afgelopen jaren her en der neergezet, bijvoorbeeld op stations. Uit onderzoek van Thuiswinkel.org blijkt dat één procent van de consumenten de kluizen ook gebruikt. “We zien dat de consument zijn pakket het liefst thuis ontvangt en daar spelen we op dit moment erg op in”, aldus een woordvoerder van PostNL. 

Volgens DHL en PostNL zou het gebruiken van de pakketkluizen ‘kapitaalintensiever’ zijn en ook vergunningenintensief. “Er moet een vervoerdersonafhankelijke oplossing komen, maar niet iederen staat daarvoor open”, meldt Ewout Blaauw van DHL. 
 

Reacties

Het verkrijgen van vergunningen kan inderdaad een van de redenen zijn, maar wellicht ook omdat wij veel langere openingstijden hanteren dan de meeste andere landen.

Geplaatst door Dennis Raadschelders op 23 oktober 2019 om 11:06

Laatste nieuws

RetailTrends