AKO-moeder neemt Bruna over

AKO-moeder neemt Bruna over

Audax Groep, moederbedrijf van onder meer Marskramer en AKO, neemt de 273 winkels van Bruna over van Shared Stories Group, de enige aandeelhouder van Bruna. De boekwinkelketen blijft wel onder zijn eigen naam opereren.

Het plan wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar afgerond. De transactie is onder andere onderworpen aan de goedkeuring van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Na de samensmelting van beide partijen is goedgekeurd, zegt de Audax Groep straks een omzet van 350 miljoen euro, 1700 medewerkers en een retailnetwerk van zo'n 1300 eigen winkels, franchisenemers en aangesloten ondernemers te hebben. Op het hoofdkantoor van Bruna werken momenteel zo’n 85 mensen. Financiële details worden niet bekend gemaakt.

Audax Groep meldt dat met de overname van Bruna een leidend merk aan zijn portfolio wordt toegevoegd. Beide partijen verwachten door schaalvoordelen, een grotere inkoopkracht en gecombineerde knowhow sterker en efficiënter in de markt te opereren. Daarnaast zou de samensmelting zorgen voor optimalisatie en kwalitatieve versterking van het gecombineerde retailnetwerk in steden, dorpen en high traffic locaties zoals stations en vliegvelden. “Bruna is een iconisch merk en gaat binnen Audax Groep een prominente rol vervullen in de verdere uitvoering van onze strategie als logistieke retailer”, meldt Audax-ceo Casper de Nooijer.

Vorige maand kwam Audax Groep nog in het nieuws, omdat het amper producten leverde aan franchisenemers van dochterformule Marskramer. Audax nam in het voorjaar de winkels en groothandelsorganisatie van Marskramer over van Blokker Holding. Daarnaast is het bedrijf sinds vorig jaar eigenaar van The Read Shop.
 

Reacties

Vraag mij af de Mededingingswet nog roet in het eten kan gooien. Voor zelfstandige ondernemers worden de keuzemogelijkheden nu wel heel beperkt!

Geplaatst door Ton Bos op 19 november 2019 om 14:28

Er komen zware tijden voor Audax. De regelgeving van de overheid wordt zwaarder, denk maar aan het achter deuren stoppen van sigaretten, een tak van sport waar vooral de AKO en de Bruna groot in zijn. Dit kost per winkel al een slordige 3000 euro (als je het netjes wil doen). Daarnaast gaat je verkoop omlaag en ook verlies je als winkel je bonussen. Geen bank die een lening nog verstrekt aan dit soort winkels.

Geplaatst door Martin de Rooker op 20 november 2019 om 13:25

Verkoopt Bruna sigaretten dan?? Nog een reden om daar niet naar toe te gaan.

Geplaatst door Linda Verslaag Verslaag op 21 november 2019 om 07:57