Supermarktpersoneel dreigt vlak voor kerst met acties, maar weet nog niet in welke vorm ze die moet gieten. Vakbond CNV Vakmensen wil voorkomen dat gedupeerde klanten hun frustraties afreageren op medewerkers. "Want dat is ook niet wat je wilt", zegt bestuurder Jaqueline Twerda. "We zitten een beetje in een spagaat."

Als er acties komen, dan vinden die volgens Twerda maandag en dinsdag plaats. "Maar die gaan we niet groots en meeslepend aankondigen." Ze zegt geleerd te hebben van de acties die door boeren waren aangekondigd. Supermarkten sloegen voor de zekerheid extra voorraad in, waardoor medewerkers extra moesten werken om de magazijnen te vullen.   

Supermarktpersoneel is boos omdat de onderhandelingen over een nieuwe cao zijn vastgelopen. Werkgevers boden volgens de bond een eenjarige cao met een loonsverhoging van 2,5 procent. Maar dat is niet met terugwerkende kracht. Reëel zou de loongroei nog geen 1 procent zijn en in het nieuwe voorstel zou dat nog minder zijn. "Belachelijk en om te huilen eigenlijk."

Patricia Hoogstraten, die als directeur van het Vakcentrum voor zelfstandig retailondernemers het woord voert namens de werkgevers, wil niet ingaan op deze cijfers. Wel laat ze via een woordvoerder weten dat de werkgevers in januari graag weer met de bonden om tafel gaan. "De werkgevers zijn ook teleurgesteld en waren graag tot een cao gekomen." Volgens Hoogstraten zijn er voorbereidingen getroffen om eventuele acties het hoofd te bieden. "Maar we rekenen vooralsnog niet op acties."