Het is 1909 als een schatrijke, brutale Amerikaan de deuren van zijn droom opent. Op Oxford Street, in Londen. Een warenhuis waar retail, lifestyle en entertainment samensmelten. Een protserig idee, vindt de stadselite aanvankelijk. Wie denkt die Harry Selfridge wel dat-ie is? Tja, the rest is history.


Op 25 juli vloog de Fransman Louis Blériot als allereerste over het Kanaal. Hij legde de afstand van 45 kilometer in 37 minuten af. Vlak erna kon het publiek kennismaken met de held en zijn vliegtuig – in warenhuis Selfridges, Oxford Street, Londen. Er kwamen ruim twaalfduizend mensen op af.


Het was slechts een van de middelen van Harry Selfridge om zijn warenhuis continu van spektakel te voorzien. Ontdekkingsreizigers – en die waren er volop aan het begin van de twintigste eeuw – keerden terug met spullen en verhalen en gaven spannende presentaties in Selfridges. De eerste tv-beelden waren er te zien (er was niet veel te zien). Er waren circusoptredens en tal van modeshows en op het dak kwam een restaurant, een café, een minigolfbaan en, jawel, een schietclub voor meisjes. Het dak bood een...