Liveblog donderdag: Hunkemöller betaalt leveranciers later, steeds meer winkels dicht

Liveblog donderdag: Hunkemöller betaalt leveranciers later, steeds meer winkels dicht

In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Tips zijn welkom op redactie@retailtrends.nl.

De hoofdpunten:

  • Hunkemöller betaalt leveranciers later
  • Sligro en Makro open voor consumenten
  • Alle winkels vanHaren, H&M, State of Art en ANWB dicht
  • Ici Paris XL gesloten, net als bijna alle Douglas-filialen
  • Decathlon doet dringend beroep op klanten
  • Ook 'kuch-schermen' bij Jan Linders en Hoogvliet
  • Rutte steunt vakkenvullers; Keijzer bezoekt ondernemers

17.00 We sluiten het liveblog. Tot later.

16.45 ANWB sluit alle winkels
De ANWB sluit tot nader order alle winkels. De leden worden online geholpen, de webshop blijft open.

16.20 Hunkemöller betaalt leveranciers later
Hunkemöller betaalt zijn leveranciers voorlopig dertig dagen later dan afgesproken. Ook de verhuurders van de winkelpanden ontvangen de huur vier weken later. Dat blijkt uit een brief van cfo Michael Hitchcock aan de verhuurders die in handen is van RetailNews. Hunkemöller wil geen reactie geven.

15.50 Ook plexiglas schermen bij Hoogvliet
Ook in alle zeventig supermarkten van Hoogvliet zijn inmiddels plexiglas schermen aangebracht bij de kassa's. Ook de servicebalies en de slijterijtoonbanken zijn met deze schermen uitgerust. Eerder gebeurde dat al bij Albert Heijn en Jumbo. Jan Linders is ook met de installatie begonnen.

15.35 CNV: 'Doe boodschappen liefst alleen'
Premier Rutte zei het al en ook veel supermarkten riepen ertoe op: "Doe de boodschappen het liefst alleen." Vakbond CNV Vakmensen vindt het nodig om er ook nog een keer op te wijzen. "Dagelijks komen er bij CNV Vakmensen veel bezorgde berichten binnen van leden die werkzaam zijn in de supermarkt", zegt bestuurder Jacqueline Twerda. "De hoeveelheden klanten die boodschappen komen doen - sommige met het hele gezin - maakt ze echt bang. Boodschappen doen moet gewoon blijven doorgaan natuurlijk. Maar mensen, kom dan zoveel mogelijk alleen!"

15.15 Dirk wil overal op zondag open
Ook bij Dirk en DekaMarkt is het alle hens aan dek. Om de drukte een beetje te spreiden, wil topman Marcel Huizing de winkels overal op zondag open hebben. Er zijn nu gemeenten waar dat niet is toegestaan. "We hebben het verzoek neergelegd bij die gemeenten of de filialen alsnog open mogen", zegt hij tegen De Telegraaf. Verruiming van de openingstijden zit er niet in. "Onze werknemers hebben ook behoefte aan rust."

14.50 Ook 29 winkels State of Art gesloten
En nog een kledingketen die de winkels heeft gesloten. De 29 zaken van State of Art zijn met ingang van vandaag dicht. De winkels in België waren op last van de overheid al gesloten. Lees hier een achtergrondartikel over State of Art.

14.40 Guts & Gusto gaat dicht
Guts & Gusto sluit vanaf vrijdag zijn vijf winkels, meldt de modeketen op Facebook. De zaken zitten in Enschede, Arnhem, Utrecht, Eindhoven en Groningen. De webshop blijft open. Lees hier een achtergrondartikel over Guts & Gusto.

14.15 Zo pak je hamsteraars aan
Een tweetje van een paar dagen geleden. Ook in Denemarken is een run ontstaan op hygiëneproducten. Een supermarkt was dat zo beu, dat die er iets op bedacht. Eén handspray kost 40 kronen (5,50 euro), maar voor elke extra flacon ben je 1000 kronen (134 euro) kwijt. Het schijnt te helpen.

14.00 Staatssecretaris bezoekt ondernemers
Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische zaken bezocht donderdagochtend het Utrechtse IJsselstein. Ze ging op bezoek bij en in gesprek met ondernemers om met eigen ogen te ervaren wat de coronacrisis doet bij retailers in een kleine stad. En dat is nogal wat. "De dag na de aangekondigde maatregelen van vorige week donderdag hadden we onze slechtste omzet ooit", zegt eigenaar Leonie Duin van kinderkledingwinkel My Kids Store. "Twee klanten op een hele dag. Toen heb ik 's avonds wel even een potje zitten huilen." Het kan ook anders. Boekhandel Logica ziet juist een enorme toeloop aan klanten. "Bibliotheken zijn dicht, mensen zitten thuis", verklaart eigenaar Frits Mulder. "Wij zitten in de goede branche."

13.45 Unibail: we komen coronacrisis wel door
Unibail-Rodamco-Westfield, eigenaar van Mall of the Netherlands, heeft 10,2 miljard euro aan geld en beschikbaar krediet om de coronacrisis het hoofd te bieden. Volgens de winkelvastgoedeigenaar is het voldoende om zelfs de zwaarste crisis door te komen, meldt De Telegraaf.

13.30 Consumentenbond waarschuwt voor corona-oplichters
De Consumentenbond waarschuwt voor criminelen die misbruik maken van de coronacrisis. Die zouden onder andere via nepwebshops consumenten willen oplichten. Volgens de bond bieden oplichters mondkapjes en handgels aan via nepwebshops of Marktplaats.nl. Die laatste verwijderde de advertenties na een oproep van de autoriteiten om deze middelen alleen aan zorginstellingen ter beschikking te stellen.

13.15 Verplichte looproute
Bij een bakker in het Arnhemse winkelcentrum Kronenburg wordt de looproute aangegeven. Zo komen klanten die weggaan niet in de buurt bij klanten die de zaak binnenkomen.

12.30 'Verruim periode voor laden en lossen'
Gemeenten moeten de periode verruimen waarin laden en lossen is toegestaan in de binnensteden. Daarvoor pleiten ondernemersvereniging evofenedex en Transport en Logistiek Nederland. Pas dan kunnen winkeliers later op de dag de deuren openen, zeggen ze.

"De bij ons aangesloten eenmanszaken en winkelketens willen graag bezien of kortere openingstijden kunnen gaan bijdragen aan het opvangen van het omzetverlies veroorzaakt door corona", zegt algemeen directeur Machiel van der Kuijl van evofenedex. "Maar omdat venstertijden de levering van goederen in veel steden verplicht voor 11.00 uur in de ochtend laat plaatsvinden, is dat nu nog geen reëel alternatief."

11.50 Rutte steunt vakkenvullers
Premier Rutte bezocht vanmorgen een grote supermarkt in Den Haag.

11.35 Jumbo overweegt ouderenuurtje in meerdere winkels
Jumbo onderzoekt of in meerdere winkels een ouderenuurtje kan worden ingevoerd. Dat meldt een woordvoerster aan RetailNews. In het filiaal in Nieuwkoop is de supermarktketen er al mee begonnen. Tussen 7.30 en 9.00 uur hebben ouderen daar voorrang. Delhaize in België was de eerste met zo'n ouderenuurtje, waarna D66 en 50PLUS Nederlandse supermarkten opriepen om dat ook hier in te voeren.

11.20 Consumenten kunnen naar Makro en Sligro
Zelfbedieningsgroothandels zoals Makro en Sligro openen in de loop van de dag de deuren voor consumenten. Dat meldt het CBL, de koepelorganisatie van supermarkten en foodservicebedrijven. Deze openstelling maakt deel uit van het noodpakket dat de levensmiddelensector eerder deze week presenteerde aan minister-president Mark Rutte.

11.00 Thuisbezorgd.nl weer online na aanval
Mensen kunnen weer maaltijden bestellen via Thuisbezorgd.nl, meldt De Telegraaf. De site was gisteren het slachtoffer van een DDos-aanval. Daardoor kregen aangesloten restaurants geen bevestiging dat de klant had betaald voor een bestelling. Ceo Jitse Groen reageerde op Twitter furieus op de aanval 'midden in de gezondheidscrisis'. Hij beet de hackers cynisch toe: "Ik hoop dat jullie vannacht goed slapen." 

10.40 Ici Paris XL dicht, net als bijna alle Douglas-winkels
Ook alle winkels van Ici Paris XL in Nederland zijn vanaf vandaag dicht, meldt de keten op zijn website. Van concurrent Douglas zijn ook bijna alle zaken gesloten. De webshops zijn open.

10.30 Lidl bedankt alle medewerkers
Lidl bedankt in een paginagrote advertentie alle medewerkers. "Al onze 19.045 medewerkers, chauffeurs en leveranciers: bedankt voor jullie tomeloze inzet! Samen staan wij dag in dag uit klaar voor onze klanten", staat bovenaan de pagina met daaronder duizenden voornamen.

10.00 Thuiswinkel.org vraagt klanten om begrip
Thuiswinkel.org vraagt klanten om begrip als voorraden op zijn of bestellingen vertragingen ondervinden. Onder meer shops die levensmiddelen en drogisterij-artikelen verkopen kampen hiermee door de 'plotselinge extreme drukte in deze crisistijd'.

9.30 Albert Heijn stopt met spaaractie vershoudbakjes
Albert Heijn stopt tot nader order met de spaaractie voor de vershoudbakjes. ​"Dit geldt zowel voor het sparen met de zegels die je aan de kassa kreeg als voor het online sparen via de AH-app", meldt de supermarktketen. ​De gespaarde zegels blijven wel geldig en kunnen op een later moment worden ingeleverd.

9.20 Ook 'kuch-schermen' bij Jan Linders
Na Jumbo en Albert Heijn plaatst ook Jan Linders plexiglas schermen bij de kassa's en servicebalies. Alle 61 supermarkten krijgen die schermen. De installatie van de 'kuch-schermen' begint vandaag. Daarnaast worden bij alle kassa's lijnen op de vloer getrokken, zodat klanten op anderhalve meter afstand van elkaar blijven.

9.00 Decathlon doet dringend beroep op klanten
Decathlon houdt de winkels vooralsnog open, maar doet wel een dringend beroep op de klanten. Niet in alle gevallen gaan die zorgvuldig om met de voorzorgsmaatregelen die zijn getroffen. "Zo mogen er maximaal honderd mensen in de winkel, maar dan zeggen klanten: het is toch een grote winkel? Ook houden ze niet altijd voldoende afstand", zegt marketingdirecteur Daan Zijderveld tegen RetailNews. De veiligheid van het personeel staat volgens hem voorop. Als die in het gedrang komt, zal Decathlon de winkels sluiten. Zover is het nu nog niet, zegt Zijderveld. Hij ziet dat er nog veel interesse is in sportartikelen.

8.45 Fastfoodketens bezorgen niet meer in België
Slecht nieuws voor fastfoodliefhebbers in België. McDonald's, Burger King en Quick hebben de deuren gesloten en bezorgen ook niet meer thuis.

8.30 Action betaalt leveranciers later
Action gaat zijn leveranciers een maand later betalen. Zo wil de koopjesketen de wegvallende verkopen in zijn winkels compenseren, meldt het FD. De krant heeft een brief in handen waarin staat dat Action zijn betalingstermijn eenzijdig van zestig naar negentig dagen verlengt. De maatregel geldt voor alle openstaande rekeningen en voor goederen die de komende drie weken binnenkomen.

8.15 Marktplaats geeft gebruikers tips
Marktplaats zegt ervoor te willen zorgen dat gebruikers veilig kunnen blijven handelen. Zorg voor een contactloze overdracht, is een van de tips. Ook wordt onder meer aangeraden vooraf duidelijke afspraken te maken over prijs en betaling, en eventueel van tevoren een videogesprek te voeren.

8.00 Alle winkels vanHaren dicht
Ook alle 142 winkels van vanHaren zijn vanaf vandaag dicht. De schoenenketen zegt de gezondheid en de veiligheid van de klanten en medewerkers niet voldoende te kunnen garanderen. De webshop blijft wel open. Ook C&A voegde zich gisteravond bij de retailers die hebben besloten dicht te gaan. H&M maakte bekend dat vandaag vanaf 17.00 uur de winkels sluiten. Ook Dille&Kamille is voorlopig dicht.

Kijk hier voor het liveblog van woensdag.

Reacties 4


E Verbruggen 19 mrt, 09:52

Het is te schandalig voor woorden dat de detailhandel zelf de beslissing moet nemen om wel of niet te sluiten!


ikke weet het 19 mrt, 13:54

Dit is niets nieuws, dat Makro , SLigro e.d. de deuren voor particulieren openen.
Het was altijd al voor de niet kunnen tellende consument.
Voor de doorsnee ondernemer zijn dit soort bedrijven veel te duur.

Als je hoort ( want ik kom er niet ) dat er "ondernemers"met een onsje vleeswaren rond lopen, dan weet je toch al genoeg.


Roelandus Reyat 19 mrt, 13:57

Vreemd dat audicien zaken het economisch belang belangrijker vinden in deze tijden dan client of medewerkers belang
(Contacten medewerker/client en cliënten onderling (jong, ouder)


Erik Muizenwinkel 19 mrt, 18:26

@Roelandus Reyat
Wat dacht je van de Blokker keten!
Deze blijven kennelijk tot het langst open om zo nog even wat te kunnen cashen. Geld gaat bij Intertoys/Big Bazar/Blokker voor het personeel!!!

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!