Consumentenvertrouwen blijft stabiel in maart

Consumentenvertrouwen blijft stabiel in maart

Ondanks de coronacrisis bleef de stemming onder consumenten onveranderd in de eerste weken van maart. Het consumentenvertrouwen kwam net als een maand eerder uit op -2, blijkt uit cijfers van het CBS. Wel is het oordeel over het economisch klimaat negatiever geworden.

De meting van het CBS vond plaats vóór donderdag 12 maart, toen de vergaande maatregelen tegen het coronavirus werden ingevoerd. Het effect van deze maatregelen komt waarschijnlijk nog niet tot uiting in het consumentenvertrouwen van deze maand, laat het statistiekbureau weten. "In de paar enquêtedagen sinds 12 maart is wel een dalende trend te zien in het gerapporteerde vertrouwen", aldus het CBS.

Het oordeel over het economisch klimaat in de komende twaalf maanden is wel sterk verslechterd deze maand: van -5 naar -8. Wel zijn consumenten positiever over de economie van de afgelopen twaalf maanden en ging de koopbereidheid van 1 in februari naar 2 in maart (ook hierbij geldt dat de meeste corona-maatregelen nog niet waren ingevoerd tijdens de meting). 

Ver voor alle maatregelen, in januari dit jaar, waren de consumentenbestedingen een procent hoger ten opzichte van een jaar daarvoor. Vooral elektrische apparaten, woninginrichting en auto's werden veel verkocht. Volgens de consumptieradar van het CBS zijn de omstandigheden voor consumptie in maart minder gunstig dan in januari, gelet op prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!