Financieel sterke bedrijven moeten zwakkere ondernemingen helpen door coulant te zijn met betalingstermijnen. Dat vindt staatssecretaris Mona Keijer van Economische Zaken. "Het is nu niet de tijd om naar je contract te kijken en daar iedereen aan te houden", zegt ze tegen het tv-programma EenVandaag.

De overheid geeft nu uitstel van betaling en dat zouden bedrijven volgens Keijzer ook moeten doen. "Ik zeg tegen bijvoorbeeld vastgoedeigenaren: als je nu zegt 'contract is contract', kan dat net het duwtje zijn waardoor een winkel of bedrijf omvalt."

De staatssecretaris roept consumenten op de winkels te steunen. Ze wijst op het advies van het RIVM, waarin staat dat je anderhalve meter afstand moet houden. "Maar daarin staat niet dat je dag en nacht binnen moet zitten, daarin staat dat je een frisse neus mag halen en boodschappen mag doen." En dat gaat het niet alleen om de supermarkt, maar ook om een kledingwinkel. "Ons welzijn is voor een deel afhankelijk van onze welvaart. Onze welvaart is de economie. Dus neem de voorschriften van het RIVM in acht, maar je mag wel naar een winkel gaan, dus doe dat dan ook."