MS Mode en America Today hebben voorlopig alle betalingen aan verhuurders en leveranciers opgeschort. Dat bevestigt een woordvoerder van de ketens aan RetailNews, dat een brief aan de verhuurders van MS Mode in handen heeft. 

"Met deze - hopelijk tijdelijke - maatregel proberen wij het hoofd boven water te houden en de schade zo veel als mogelijk te beperken", schrijft cfo Floris Ackermann. Als gevolg van het coronavirus zijn alle 206 winkels van MS Mode in Nederland en andere landen gesloten. De keten is nu volledig afhankelijk van de online omzet. "Dit is helaas een zeer beperkt deel van onze omzet met hoge variabele kosten."

Ackermann schrijft dat MS Mode uitstel van betaling van belastingen heeft aangevraagd in alle landen waar de keten actief is. Ook is er een aanvraag ingediend voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. Als er meer duidelijkheid is over de gevolgen van de crisis en over de aangekondigde financiële steun van de overheid, wordt er opnieuw naar de genomen maatregelen gekeken "en indien mogelijk herzien."

Only for Men komt deels over de brug
Only for Men betaalt voorlopig 20 procent van de huur over april. Dat meldt de kledingketen in een brief aan de verhuurders die in handen is van RetailNews. De omzet over maart viel 60 procent lager uit dan in dezelfde maand een jaar eerder. "Op basis van de cijfers over de laatste 2,5 week zou de omzetdaling op gemiddeld 85 procent uitkomen", staat in de brief. "Dit is een duidelijke voorbode voor de maanden april en mei."

Diverse verhuurders lieten eerder aan Only for Men weten dat de huur kon worden opgeschort, maar de schuld zou later dan alsnog moeten worden ingelost. "Dit komt neer op het tekenen van een uitgesteld doodsvonnis. U zult begrijpen dat dit niet de bedoeling kan zijn." Only for Men zegt deze maand diverse keren te kijken of aanvullende betalingen kunnen worden gedaan. "Mede op basis van de uitkering van noodmaatregelen en mogelijke omzet via alternatieve kanalen."

De brief is ondertekend door Menno Postma van Vastgoed InterVisie, die Only for Men vertegenwoordigt. Postma benadrukt dat Only for Men deel uitmaakt van 'een grote groep retailers die zich op deze manier coöperatief opstelt'.