Winstgevende Nederlandse retailers zoals Omoda, Brantano en Ziengs, kwamen de afgelopen dagen in moeilijkheden doordat kredietverzekeraars hun kredietlimiet introkken of verlaagden. Dat blijkt uit een rondgang van het FD.

Onder meer de verzekeraars Euler Hermes, Atradius en Coface verlaagden hun kredieten of trokken deze volledig terug door de corona-uitbraak. Ook worden nieuwe aanvragen geweigerd. 

“Een sector die honderdduizenden mensen werk biedt en toch al zwaar onder druk staat, wordt op deze manier omvergetrokken. Dit mag niet gebeuren”, stelt Jan Meerman, voorzitter van brancheorganisatie INretail. Volgens Meerman is het ‘schandalig dat kredietverzekeraars hun beleid zo opschroeven dat gezonde familiebedrijven nu klappen krijgen die totaal onnodig zijn’. Volgens Meerman is er overheidsingrijpen nodig, als de kosten doorlopen en er geen omzet wordt gemaakt. Door werkgeversorganisatie VNO-NCW is de zaak aangekaart bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. 

Atradius zegt zich niet te herkennen in het beëindigen van bestaande limieten, maar zegt wel tegen de krant dat het ‘bestaande limieten aan het reviewen is samen met de klanten’. Euler Hermes heeft niet gereageerd op de vragen van het FD en ook Coface wil geen commentaar geven.